Hirdetés
Művház 2019. május 17. 08:36

Csernus Imre: Az élet lehetőség, amellyel a többség nem él

Képriport
Elsőként világítást kért a nézőtérre, mert tapasztalata szerint sokan szeretnek elbújni a széksorok homályába. Majd két dolgot előrebocsátott. Az egész este során nem fogja használni a kell szót. E mellett pedig arra kérte a partnerrel érkezett hölgyeket és urakat, hogy hazafelé ne kezdeményezzenek őszinte beszélgetést egymással, mert abból nagy baj lehet. Az IH nagytermében telt házzal rendezték meg az Egy életed van címmel futó Csernus Imre-estet.

A kissé hatásvadász kezdettől a folytatás sem különbözött, amelyen azt a kérdést igyekezett Csernus Imre körbejárni: hogyan éljük le az életünket, amiből csak egy van. Elsősorban felnőtt, hiteles szülővé kellene válnunk – szavaiból kiérződött, hogy szerinte elenyésző számban találhatóak ilyenek a társadalomban –, mert gyerekeinknek ilyen apákra és anyákra volna szükségük.

A feltételes mód használata úgy vélte, indokolt. A szülők döntő többsége felnőttnek látszó életet él, de maga szellemi, mentális és érzelmi értelemben nem felnőtt. Előadásában az ismert lélekgyógyász úgy fogalmazott: a pénz csupán anyagi biztonságot nyújt, de lelki békét nem teremt. Mindent nem lehet megvenni. Gondolatmenete folytatásaként a felnőttség állapotát úgy határozta meg, hogy abban egyszerre van jelen a pénz nyújtotta biztonság és a lélek belső nyugalma.

Kattintson fönti képünkre! Nézze meg Szabó Luca galériáját is!

Trágár és durva kifejezések gyakran tarkították Csernus doktor mondandóját, aki halkan jegyezte meg, hogy az emberek többségének fogalma sincs az érzelmi intelligencia miben létéről és az önismeretről általánosságban. Így azonban az élet szinte összes létező hibáját elkövetjük – állította. Szülőként elkényeztetjük a gyerekeinket, akik önállótlanok és kitartás nélküliek lesznek. A házasságokban és a párkapcsolatokban pedig nem vesszük észre, hogy érzelmileg alárendelt szerepbe kerültük.

A felnőttnek látszó ember (a fogalmat visszatérően használta) sodródik az életben, mert gondjait nem képes felismerni, ilyen módon megoldani sem. A magyarok amúgy is világbajnokok a kifogások keresésében és megtalálásában. Az önismeret hiánya vezet ahhoz, hogy az emberek hiszékenyek maradnak egész életükben és ezzel együtt manipulálhatóak. Az egyik legnagyobb gondnak azt nevezte, hogy az emberek saját maguknak hazudnak, és persze ezeket a lódításokat ők maguk elhiszik.

Csernus Imre szerint sok fogalmat egyszerűen rosszul használunk. Az emberek boldognak nevezik magukat, miközben nem azok: a vágyaikról beszélnek, amikor az egyéni boldogságot hozzák szóba. Egyfelől akár természetesnek is tekinthető, hogy a párkapcsolatokban majdnem mindenki a biztonság érzésének megteremtésére törekszik, másfelől ezt az érzést összekeverjük a boldogsággal. Holott a kettő egymástól nagyon különböző.

Egy átlagos magyar férfi élete 26 ezer napból, míg egy nőé 29 ezerből áll – mondta el Csernus. Ebből kellene kihozni a legjobbat. Ám az, hogy megéljük az életünket vagy csupán vágyakozunk arra, hogy megéljük, kizárólag rajtunk múlik. A sok önhazugság rosszat tesz a testnek és a léleknek egyaránt. Szerinte korántsem véletlen a rákos, az autoimmun és az allergiás betegségek egészen kiugróan magas száma hazánkban.

Az élet: lehetőség. Ezzel a lehetőséggel a többség nem él – figyelmeztetett az előadó. Egy felmérésre hivatkozott, amikor elmondta: az emberek kilencvenhat százaléka nem szeretné tudni, mikor hal meg. Ezt egyértelműen a gyávaság jelének nevezte. Innen nézve bátornak és felnőttnek a társadalom tagjainak csupán négy százaléka nevezhető.

A kell szót azért nem ajánlatos használni, mert mindig döntéseket hozunk, így mindig lehetőségek közül választunk. Semmit nem muszáj megtenni. A kell szavunkat ezért kell kitörölni a magánszótárunkból – sommázhatjuk a Csernus által elmondottakat.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: IH Rendezvényközpont Csernus Imre