Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szeged300
  • A város múltja elevenedik meg a Kass Galériában: Az eltűnő Palánk nyomában címmel nyílik kiállítás
Szeged300 2019. május 16. 16:11

A város múltja elevenedik meg a Kass Galériában: Az eltűnő Palánk nyomában címmel nyílik kiállítás

Az árvíz előtti Szeged központjáról, a Palánkról nyílik képzőművészeti kiállítás a Kass Galériában pénteken délután 5 órakor. A tárlat grafikákon, festményeken és fotókon keresztül mutatja be, hogyan is nézett ki az építkezések miatt mára szinte teljesen eltűnt városrész.

Hirdetés

A kiállítást május 17-én, pénteken délután 5 órakor Nátyi Róbert művészettörténész nyitja meg.

Szeged egykori, árvíz előtti központja az Oskola utca és környéke, az úgynevezett Palánk volt.

A városrész átalakulása az árvíz után kezdődött meg: a város központja áttevődött a Széchenyi tér és a Kárász utca irányába, majd elkezdődött a dóm és a különböző egyetemi intézmények és a klinikák építése.

A Palánk így elveszítette korábbi fontos szerepét, az épületeinek jelentős részét elbontották, napjainkban az Oskola utca néhány háza emlékeztet ezekre a régi időkre.

A Palánk részben azonban mégis megmaradt festményeken, grafikákon, valamint fotókon keresztül. Ezekből az alkotásokból nyílik kiállítás pénteken délután 5 órakor a Kass Galériában.

A tárlat több mint ötven műalkotást vonultat fel, amelyek segítenek rekonstruálni az egykori városrész kinézetét, hangulatát.

Bemutatják az 1926-os nyári Rudnay-művésztelep 22 hallgatójának munkáit, ismert szegedi fotográfusok – Auer, Bäck Manci – fotóit, valamint szegedi képzőművészek, többek között Dinnyés Ferenc, Balog Margit, Csejtei Joachim Ferenc és Nyilasy Sándor festményeit.

Az eltűnő Palánk nyomában című kiállítás a Szeged 300 programsorozat része, megtekinthető október 6-ig.

Az ünnepi tárlatok keretében a Kass Galéria mellett egy belépőjeggyel látogatható a Fekete ház várostörténeti kiállítása, valamint a Klauzál téren kialakított Interaktív élménytér is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: fotó Kass Galéria kiállítás várostörténet Palánk
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés