Hirdetés
Hirdetés
Szeged300 2019. május 16. 16:16

Kiemelkedő szegedi művészeket támogat a város

Képriport
A hagyományoknak megfelelően idén is a Szeged Napja rendezvénysorozat részeként kiváló művészeket, illetve leendő művészeket részesített a város alkotói támogatásban, pályakezdő támogatásban, vagy művészeti ösztöndíjban. Az elismeréseket csütörtökön adták át a városházán.

Hirdetés

Az átadóünnepségen Solymos László alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, Szeged szabadságának, amelyet 300 évvel ezelőtt kapott vissza, a legjobb megtestesítői a művészek, alkotók. A városnak páratlanul színes közművelődési intézményrendszere az év minden napján kínál valamit az itt élőknek, illetve a turistáknak. „Az alkotói szabadság megtestesítői, formálói önök. Azt kívánom, éljenek jól ezzel a szabadsággal és élvezzék az alkotás szabadságát, amelyhez most támogatást nyújt a város. És kérem, munkájukkal pedig öregbítsék Szeged hírnevét” – mondta Solymos László.

Összesen tizenhét alkotó kapott 100-300 ezer forint közötti támogatást, többek között kiállítások, koncertek megszervezésére, különféle művészeti kiadványok és CD megjelentetésére, illetve színházi produkciók megvalósítására.

Művészeti alkotói támogatásban részesült: Sinkó János, Bakacsi Lajos, Darázs József Lajos, Gömöri Krisztián, Katkóné Bagi Éva, Barkos Beáta, Simon Miklós, Kerek Tímea Éva, Garamvölgyi Anett, Volent Zsolt, Dr. Gyeviki János, Mizsei Zoltán, Nagy Péter, Czirok Zoltán, Aranyi Sándor, Marosi Katalin, Vidóczy-Lövey János József.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Gömöri Krisztián, a Szegedi Nemzeti Színház művésze Varsányi Anna: A bugaci határon című vígjátékának bemutatása kapott támogatást. A darabot szegedi művészek közreműködésével, Szilágyi Annamária rendezésében mutatják be majd nyáron. A művész elmondta, a város támogatása jelentős segítség a produkció elkészítéséhez, és reméli a nézők jól szórakoznak majd.

A közgyűlés döntése értelmében művészeti pályakezdői támogatásban részesül Sinkovits Zsuzsanna Zsófia, a művészi munkásságát bemutató digitális és nyomtatott portfólió elkészítésére, valamint Vajsenbek Péter, saját verseskötet anyagának megírásához és összeállításához. A támogatás összege 150-150 ezer forint.

Három ifjú művészt pedig művészeti ösztöndíj támogatásban részesített a közgyűlés. Kalmár Zoltán harsonaművész, Tóth Lili tervezőgrafikus és Haraszti Dóra furulyaművész két féléven keresztül részesül ebben a támogatásban, amelynek havi összege a mindenkori minimálbér.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alkotói díjak Kozma József Solymos László Szeged300
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés