Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Vadasparki játszótérmutyi: a szoftverszakértő szerint még többet tehettek zsebre a vádlottak
Szegeden 2019. május 16. 15:09

Vadasparki játszótérmutyi: a szoftverszakértő szerint még többet tehettek zsebre a vádlottak

Csütörtökön délelőtt folytatódott a Szegedi Törvényszéken a Szegedi Vadaspark területén uniós támogatással felépített játszótér, és a hozzá kapcsolódó interaktív látogató-tájékoztató projekt kapcsán indított büntetőügy tárgyalása.

Hirdetés

A meglehetősen kusza ügy előzménye, hogy Titán Projekt’s House 2012 októberében kötött bérleti szerződést a szegedi önkormányzattal a város tulajdonában álló vadasparkban egy 500 négyzetméteres területre. A cég játszótér kialakítását és üzemeltetését valamint interaktív látogató-tájékoztató kialakítását tervezte, amihez uniós és a magyar költségvetésből kívánt pályázati pénzhez jutni. A céget az a Vahl Rezső vezette, akinek jó fideszes kapcsolatai közismertek, amit az is jelez, hogy Gyimesi László a párt akkori szegedi vezetője támogatta a projektet, és a megnyitón is beszédet mondott. Azonban gyanús lett Ménesi Imre szocialista önkormányzati képviselőnek, hogy finoman szólva is túlárazottnak tűnt a beruházás. A két különböző projektre felvett támogatások összegét ugyanis időközben átvariálták, és a Flamingó névre keresztelt szoftver fejlesztésére végül 154 millió, míg a játszótér építésére csak 83 millió forintot állítottak be, holott az eredeti pályázatban ez épp fordítva volt.

(fotók: Szabó Luca)

Ménesi Imre feljelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), majd Magyarországon is nyomozni kezdtek az ügyben, mert a gyanú szerint a költségek és a megvalósult beruházás értéke nagyban eltért egymástól. Az eddig lezajlott tárgyalási napokon leginkább azt próbálta bizonyítani a védelem, hogy interaktív látogató-tájékoztató szoftver fejlesztése és piaci értéke lefedi a 154 milliós támogatást. Ezért kellett bevonni informatikai szakértőt az ügybe, aki korábban már készített egy szakvéleményt. Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak védői szerint azonban ez nem volt elég alapos, és a szakértő kompetenciáját is vitatták, ezért nem fogadták el Fülöp Tamás jelentését, amely szerint a Flamingó szoftver fejlesztése körülbelül 13 millió forintba kerülhetett. A bíróság ezért tavaly decemberben a szakértői jelentés kibővítését, valamint új szempontok bevonását és vizsgálatát rendelte el.

A kibővített szakértői anyagot a csütörtök délelőtti tárgyaláson ismertették. A jelentés egyik sarkalatos pontja az volt, hogy a Flamingó szoftver fejlesztése a Google által piacra dobott Android Studio felhasználásával készült, amely lényegében az alkalmazások 80 százalékát készen kínálja, így a fejlesztési költségek még a korábban megállapított 13 millió forintnál is kevesebbe kerültek. Az új becslés szerint az úgynevezett forráskód nélkül a szoftver értéke alig haladja meg a kétmillió forintot, a forráskóddal együtt pedig 10 millió forint körüli összeget érhet. A védelem szerint azonban a szakértő figyelmen kívül hagyta, hogy szerzői jogok és értékesítési jogok is társulnak egy ilyen értékbecsléshez.

A védőügyvédek, valamint az elsőrendű vádlott a szakértői jelentés ismertetése után lényegében megismételték korábbi kifogásaikat, vagyis, hogy Fülöp Tamás nem mondhat véleményt piaci értékről, mivel az ő szakterülete a szoftverfejlesztés. Fülöp azt mondta erre, hogy ő maga is adott el már saját maga által fejlesztett szoftvereket, és tisztában van a piaci árakkal. Egyébként pedig az ő feladata az volt, hogy megállapítsa, a Flamingó létrehozása az adott időszakban (2013) mennyi munkával valósult meg, illetve mennyi egyedi fejlesztést tartalmaz. Ezért fenntartotta azt a véleményét, hogy a programnak pályázati szerződésbe foglalt funkcióit Android Studio felhasználásával viszonylag kevés fejlesztéssel tudta megoldani Halasi Gábor, aki a Titán Projekt’s House-tól megbízást kapott a munkára. Véleményét kiegészítette azzal, hogy a fejlesztés nincs befejezve, ugyanis több hiányosságot is tapasztalt a szakértői vizsgálat alatt.

A három vádlott minden védője kifogásokkal élt a jelentéssel kapcsolatban, ugyanakkor új szakértő kirendelését kezdeményező indítványt tettek. Azt szeretnék, hogy amennyiben a bíróság elfogadja az indítványt, az új szakértő közgazdasági ismeretekkel is rendelkezzen. A bíróság az indítványról napokon belül dönt. Az már biztos, hogy a tárgyalás szeptemberben folyatódik, amikor ismertetik az OLAF vizsgálatának eredményét is. Az elsőrendű vádlott ügyvédje ugyanis kezdeményezte, hogy kérje ki a bíróság az Európai Csalás Elleni Hivatal az üggyel kapcsolatos vizsgálatának eredményét.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának rövid összefoglalóját is a tárgyalási napról!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: játszótér Ménesi Imre OLAF Szegedi Törvényszék Szegedi Vadaspark
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés