Szegeden 2019. május 16. 14:40

A Gutenberg utcában újabb botlatókő emlékeztet a holokauszt szörnyűségeire

Képriport
Azokra a zsidó áldozatokra emlékeznek a járdába süllyesztett apró mementóval, akik a holokauszt áldozatai lettek. A botlatókövek egykori lakhelyük előtt láthatóvá és kézzelfoghatóvá teszik a történelmet. Ma a Gutenberg utca 12. szám előtti járda kapott követ, innen hurcolták el Pick Móricot.

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, amely három évtizede dolgozik a zsidó örökség és hagyomány ápolásán, évek óta közreműködik magyarországi botlatókövek elhelyezésében.

A kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, amikor elakadunk egy gondolatnál, és nem tudunk továbblépni.

A második világháború alatt emberek milliói tűntek el Európából – legtöbbször nyomtalanul. Ezekkel a járdába süllyesztett 10x10 centiméteres emlékjelekkel a hiányzó nyomokat igyekeznek újra láthatóvá tenni.

– A kezdeményezés Gunter Demnig kölni szobrászművésztől származik, aki Európában eddig közel 50 ezer, Magyarországon pedig 400 követ helyezett el – mondta Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, aki szerint ezek a kövek arra is figyelmeztethetnek bennünket, hogy lehetséges tisztességes, békés és normális együttélés.

Gunter Demnig azt vallja, hogy „egy embert csak akkor felednek, ha neve feledésbe merült”. Ezek a kövek a lakóhelyek mindennapjaiban teszik láthatóvá és kézzelfoghatóvá a történelmet. Nevükhöz híven rövid időre megállítják és – a személyes történetek bemutatásával – emlékezésre, elgondolkodásra késztetik az arra járókat, a véletlenül beléjük botlókat.

Egykor a szegedi zsidó negyedet határolta a Margit, azaz a mai Gutenberg utca, amelynek 12. számú háza előtt helyezték el ma a Pick Móricra emlékeztető követ.

Édesapja, a szalámigyártást Szegeden meghonosító, majd világhíressé tevő Pick Márk 1885-ben vette meg a Gutenberg utcai sarokházat, ahol ma az indiai étterem működik.

A ház sokáig a család tulajdona maradt, míg az utolsó lakót, Pick Móricot nem deportálták, majd 1945-ben a bergen-belsen-i koncentrációs táborban megölték.

A megemlékezésen jelen volt Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott igazgatója, valamint Pick Móric unokája, a Kanadában élő Judy Bosloy és a szegedi önkormányzatot képviselő Tóth Károly is.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: holokauszt botlatókő Gutenberg utca Pick Móric emlékezet