Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 16. 13:58

Nizza és Szeged: megerősítették az ötvenéves testvérvárosi kapcsolatot

Képriport
Ötven esztendeje, hogy a franciaországi Nizza és Szeged aláírta a testvérvárosi megállapodást. A jeles évfordulón Botka László polgármester és Rudy Salles, Nizza alpolgármestere ma ismét ellátták kézjegyükkel a fél évszázados testvérvárosi kapcsolatot megerősítő dokumentumot.

Hirdetés

Szegednek tizenhét testvérvárosa van, a világ szinte minden táján. Az 1969-ben Nizzával aláírt megállapodás az egyik legrégebbi városunk történetében. Ezt látták el ismét kézjegyükkel ma ünnepélyes keretek között a két város vezetői, amikor az évforduló alkalmából aláírták a fél évszázados testvérvárosi kapcsolatot megerősítő dokumentumot.

Botka László polgármester az ötven éves testvérvárosi kapcsolatról elmondta, nemcsak a két önkormányzat, hanem a város meghatározó intézményei között is szoros, élő az együttműködés: például a szegedi és nizzai egyetem, vagy a két város színháza és több középiskola között is. Az elmúlt években pedig több kulturális programot is szervezett a két város közösen: többek között kiállítás nyílt Szegeden és Nizzában is.

– Ma azt is megállapítottuk, hogy az idegenforgalomban például nagyon fontos egymás tapasztalatainak megismerése és átvétele, hiszen ez mindkét város gazdasága számára kiemelkedően fontos terület. Ezért döntöttünk úgy, hogy a két város turisztikai irodája hamarosan felveszi egymással a kapcsolatot – mondta Botka László.

Rudy Salles alpolgármester szerint a nizzaiaknak is nagyon sokat jelent a Szegeddel való testvérvárosi kapcsolat ötven éve.

– Annak idején elődeink egy olyan településsel szerettek volna testvérvárosi kapcsolatot létesíteni, amelyik a keleti blokkba tartozott. Az akkor nizzai polgármester ezzel azt kívánta sugallni, hogy a szegediek számára is van remény, hogy előbb-utóbb egy a demokratikus országban élhetnek – mondta el a 340 ezer lakosú francia város alpolgármestere.

A testvérvárosi kapcsolatokat megerősítő eseményen a szegedi Alliance Française Szegedi Francia Kulturális Egyesület vezetője, Pálfi György és a nizzai Alliance Française elnöke, François Chambraud együttműködési megállapodást írtak alá.

(Fotók: Iványi Aurél)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: aláírás Nizza Szeged testvérváros Botka László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés