Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 16. 10:19 Forrás: MTI

Kétszer annyi delegáltat küld az EP-választásokra a Fidesz-KDNP, mint az ellenzék

Egy nappal a határidő lejárta előtt 6408 delegáltat jelentettek be a pártok a szavazatszámláló bizottságokba, noha összesen mintegy 185 ezer delegált bejelentésére lenne lehetőségük.

Hirdetés

A május 26-ai európai parlamenti (EP-) választáson kilenc lista indul, a pártok pénteken 16 óráig delegálhatnak szavazatszámlálókat.

A határidő előtt egy nappal még több mint 178 ezer hely szabad

– derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtök reggeli közleményéből.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, összesen 4432-t. Az MSZP-Párbeszéd 1044-et, a Demokratikus Koalíció 552-t, a Jobbik Magyarországért Mozgalom 307-et, a Mi Hazánk Mozgalom 42-t, az LMP 16-ot, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 14-et, a Magyar Munkáspárt egyet. A nyilvántartás szerint a Momentum Mozgalom egy szavazóköri megbízottat sem jelentett be eddig. 

Az EP-választáson a szavazatszámláló bizottságokba – országosan 10.277 bizottságba - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba. 

Ha a pártok delegálnak tagot a választási szervekbe, saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenőrizhetik, és részt vehetnek az esetleges vitás kérdések eldöntésében.

Az EP-választás hivatalos eredményét a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek alapján állapítja meg az NVB. Így a választáson induló valamennyi párt a delegáltjain keresztül közvetlenül követheti ezt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Európai Parlament
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés