Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről, hogy betilthassa a Huaweit és a ZTE-t
Túl a városon 2019. május 16. 07:23 Forrás: MTI

Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai telekommunikációs hálózatok védelméről, hogy betilthassa a Huaweit és a ZTE-t

Persze, a rendelet szövege nem nevezi nevén a két kínai telekommunikációs óriáscéget.

Hirdetés

A rendelet, amit a The Washington Post című amerikai lap „országos rendkívüli állapotot” kihirdető rendeletnek nevezett, széles körű felhatalmazást ad az amerikai kormányzatnak arra, hogy megtiltsa amerikai telekommunikációs vállalatoknak az üzletkötést olyan külföldi alkatrészgyártókkal, amik nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek az Egyesült Államok számára. A jogszabály nem nevezi néven, de elemzők szerint egyértelmű, hogy a kínai Huawei óriásvállalatról, vagy a szintén kínai ZTE telekommunikációs cégről van szó.

A rendelet szövegezői megemlítik, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználják az amerikai távközlési technológia és szolgáltatások bizonyos fokú sérülékenységét, és ezzel összefüggésben különösen aggasztónak tartják a gazdasági és az ipari kémkedést is.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményt adott ki, amiben a többi között leszögezte: „az elnök egyértelművé tette, hogy a kormányzat megteszi a szükséges lépéseket Amerika biztonsága és felvirágzása megőrzéséért és annak érdekében, hogy megvédje Amerikát azon külföldi ellenségektől, akik aktívan és egyre növekvő mértékben teremtik meg és aknázzák ki az Egyesült Államok információs és kommunikációs infrastruktúrájának sebezhetőségét”.

Az elnöki rendelet felhatalmazza a kereskedelmi minisztert, hogy állítson le minden olyan, kommunikációs technológiákat is magában foglaló beszerzést, ami külföldi kormányzatokkal kapcsolatban álló cégekhez köthető. Ezek ugyanis - a rendelet szerint - „elfogadhatatlan kockázatot” jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Az ilyen alkatrészek, az elnök megítélése szerint, az ipari kémkedés kockázatát hordozzák magukban, vagy beszerelésük esetén figyelemmel kísérhetik, akár meg is szakíthatják az életbe vágó fontosságú, napi szolgáltatásokat biztosító amerikai telekommunikációs, vagy más infrastrukturális hálózatok működését.

A szerdai bejelentésre elemzők már csaknem egy éve számítottak, de eddig a Fehér Ház Országos Gazdasági Tanácsa mindig megakadályozta a rendelet kiadását. Most azonban – miközben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulója pénteken eredménytelenül zárult – már nem lépett fel ellene.

Trump elnöki rendelete nem zár ki azonnali hatállyal konkrét országokat vagy vállalatokat a telekommunikációs üzletből, és nem vonatkozik kizárólagosan egyetlen technológiára, például az 5G-rendszerekre sem.

A The Wall Street Journal című lap megkereste a Huaweit, és a ZTE-t is, de egyikük sem kívánta kommentálni az amerikai elnök döntését. A Huawei igazgatója, David Wang szerdán viszont, még az elnöki rendelet kiadása előtt azt mondta: egy ilyen döntés elhibázott lenne.

(Fotó: Sarah Sanders Twitter-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Huawei gazdaság Kína rendelet telekommunikáció
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés