Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kende Péter már az 1970-es évek közepén tudta, hogy összeomlik a szocialista rendszer
Művház 2019. május 15. 19:25

Kende Péter már az 1970-es évek közepén tudta, hogy összeomlik a szocialista rendszer

Képriport
Szociológus, történész, esszéíró, újságíró, ám mindenekelőtt gondolkodó ember – ezekkel a szavakkal mutatta be a kilencvenkettedik életévét taposó Kende Pétert a Klebelsberg Könyvtárban tartott kötetbemutatón Laczkó Sándor, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének oktatója. A Kende Péterről szóló, az Egy republikánus életútja című kötet a napokban jelent meg.
Hirdetés
Hirdetés

Több szempontból rendhagyónak nevezte saját életútját Kende Péter, aki egy jómódú budapesti család gyerekeként született, olyan szellemi közegben, amely egyszerre volt polgári, liberális, műveltségközpontú és a politika iránt fogékony. A még gyermek Kende a zsidótörvények életbe lépéskor tudta meg a maga és családja származását, az 1944-es és a rákövetkező évet Budapesten élte át gyakran közvetlen életveszélyben.

A gimnázium utolsó éve a háború és az ostrom miatt elmaradt. Ezt 1945-ben Szegeden pótolta a Radnóti Gimnáziumnak ma helyt adó középiskolába. Itt érettségizett. A zsidóüldözés és a holokauszt miatt az alig tizenhét éves fiatalember a kommunista eszmék mellett kötelezte el magát. Karrierje indulásában nagy szerepet játszott Vásárhelyi Miklós, a Szabad Nép belpolitikai rovatvezetője, aki a kommunista lapnál szerzett neki állást.

Az Egy republikánus életrajza című kötetében részletesen szólt a szerkesztőség belső életéről, aminek dokumentumértéke sem lebecsülhető. Meggyőződéséből hamar kiábrándult. Kitörő örömmel fogadta Nagy Imre 1953-as kormányra kerülését, de magát már akkor sem vallotta kommunistának. Nem véletlen, hogy nem sokkal később eltávolították a központi kommunista laptól, és ekkor útja megint Szegedre vezetett, ahol a Délmagyarországnál helyezkedett el.

Újságszerkesztőként részt vett az 1956-os forradalomban, ezért jobbnak látta, ha külföldre távozik. Nem szerette volna megvárni, amíg letartóztatják. Jugoszlávián keresztül Franciaországba távozott – hangzott el a keddi beszélgetésen –, ahol a párizsi egyetem, a Sorbonne hallgatója lett. Jól választottam. Párizs az európai kultúra fővárosa – jegyezte meg Kende, aki az ottani köztudatba már 1958 őszén berobbant. Ekkor jelent meg franciául az Igazság Nagy Imre-ügyben című könyve, amelyet az elkövetkező években tíznél több nyelvre – köztük magyarra is – lefordítottak.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

Laczkó Sándor kérdésére válaszolva történész elmondta, hogy egyik legfontosabb kutatási területe a kelet-közép-európai szocialista országok bomlási folyamatának tanulmányozása volt. Már egy 1976-ban (!) megjelent tanulmányában azt jövendölte, hogy gyenge gazdasági teljesítménye miatt valamennyi csatlós állam belátható időn belül ki fog szakadni a szovjet birodalomból. Véleményével, ha nem is maradt egyedül, sokan nem osztották. Különösen a nyugati elemzők.

Az 1989-1990-es kelet-európai rendszerváltások éppen ezért nem érte váratlanul, ám mint hozzátette: korábban úgy képzelte, hogy a Szovjetunióban nem fog lezajlani a kommunista rendszer felszámolása. Tudjuk, ez másként történt. A miért úgy válaszolt Kende Péter, hogy ebben döntő szerepe volt Gorbacsovnak, a néhai szovjet párttitkárnak, akit atipikus szovjet vezetőnek nevezett. Olyan valakinek, aki nem következett a rendszerből. Más megfogalmazásban – a kutató használta így – anti-Lenin volt Gorbacsov, aki éppen azt a rendszert bontotta le, ami Leninnel kezdődően felépült a Szovjetunióban.

A mai politikai viszonyokról szólva annyit mondott, hogy az 1990-es évek közepén úgy gondolta: a Magyarországon elindult demokratizálódási folyamat visszafordíthatatlan. Ebben tévedett. Nincs ezzel egyedül.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: könyvbemutató TIK Kende Péter