Hirdetés
Szegeden 2019. május 15. 15:46 Forrás: MTI

Bekapcsolták a szegedi lézerközpont egyik legfontosabb lézerrendszerét

Már megvolt az összeszerelés és próbaüzem, a berendezést Gérard Mourou Nobel-díjas fizikus indította el szerdán.

Hirdetés

Szigeti Ádám innovációért felelős helyettes államtitkár az ünnepségen elmondta, a központ és benne a teljesen egyedülálló új berendezés a világ összes lézerfizikusát szolgálja majd.

Júliusban Szegeden rendezik meg a 7. Attosecond Science and Technology konferenciát, mire csaknem négyszáz kutató érkezik, hogy jövőbeli felhasználóként megismerje az intézetet és a rendelkezésre álló eszközöket – mondta a helyettes államtitkár.

A lézerközpontban két nemzeti projekt is indul, az egyik a daganatos betegségek korai szűrésével, a másik – amely az SYLOS lézerrendszert használja – az atomenergia hosszú távú környezeti hatásainak csökkentésével foglalkozik – közölte Szigeti Ádám.

(fotók: ELI-HU Nonprofit Kft.)

Gérard Mourou, az ELI-projekt egyik kezdeményezője szerint az új lézerrendszer nemcsak egy tudományos eszköz, hanem az együttműködés szimbóluma is, hiszen kialakítását húszéves kutatás előzte meg.

A francia tudós köszöntőjében kitért az általa kezdeményezett, a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló kutatási programra, ami szavai szerint lehetőséget teremthet a tiszta energia előállítására anélkül, hogy elpusztítanánk a bolygónkat.

Gintaras Vilda litván gazdasági és innovációs miniszterhelyettes úgy fogalmazott, hogy az egyciklusú (SYLOS) lézerrendszer kifejlesztése komoly előrelépés a világ tudományos közösségének. A legnagyobb teljesítményű berendezések között a világ leggyorsabb lézerrendszere egyedülálló kutatási programok végrehajtását teszi lehetővé – emelte ki a politikus.

Varjú Katalin, az ELI-ALPS tudományos igazgatója elmondta, az 1 kilohertzes ismétlési frekvenciájú, néhány fentoszekundum időtartamú impulzusokat kibocsátó SYLOS lézerrendszer az intézet egyik fő lézerforrása. A rendszer a lézerközpontban átadott harmadik fényforrás, amit rövid időn belül egy újabb követ majd. Ez a rendszer táplálja majd a lézerközpont több másodlagos forrását: segítségével hoznak létre lágyröntgen attoszekundumos impulzusokat, valamint nagy csúcsintenzitású elektronimpulzusokat.

Az új lézerrendszernek köszönhetően változatos fizikai, kémiai, anyagtudományi, orvosbiológiai és ipari kutatásokra nyílik lehetőség – mondta az igazgató.

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. tanácsadója elmondta, hogy a SYLOS lézerrendszer kifejlesztése 2015 decemberében kezdődött, a két lépésben megvalósult projekt költsége 4,9 millió euró, azaz mintegy 1,5 milliárd forint volt. A berendezést a litván Ekspla UAB és a Light Conversion UAB konzorciuma fejlesztett ki, kifejezetten a szegedi intézetnek, helyi szakemberek részvételével.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ELI fizika Gerard Mourou kutatás lézerközpont tudomány