Hirdetés
Szegeden 2019. május 15. 15:45

Az amerikai nagykövetség fogadta örökbe a Vadaspark pumáját

Képriport
Két éves előkésztő munka után ma délután örökbe fogadta a Szegedi Vadasparkban élő egyik pumát az amerikai nagykövetség. David Kostelancik követtanácsos elmondta, ez a lépés egyben elismerése annak a munkának, amit az állatkert a vadon élő állatok illegális kereskedelme ellen, valamint a veszélyeztetett fajok védelme érdekében tesz.
Hirdetés

A Szegedi Vadaspark egyik kevésbé ismert szerepe, hogy az elkobzott állatoknak helyet adjon. Erre már több alkalommal is sor került, volt, amikor több tucat papagájt koboztak el a határon és azok is ide kerültek – mondta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója. Arra a kérdésre, hogy miért éppen a pumát fogadta örökbe a nagykövetség, az igazgató elmondta, ez az állat akár Amerika címerállata is lehet, ott nagyon ismert és népszerű, számtalan történet és mese főszereplője. Így nem véletlen, hogy rá esett a választás. Az örökbefogadás másik fontos célja, hogy felhívja a figyelmet az illegális állatkereskedelemre és állattartásra.

David Kostelancik elmondta, hogy a puma az amerikai kontinensen őshonos kistestű macskafélék között a legnagyobb, ugyanakkor az amerikai vadonélő állatok legváltozatosabb faja. A civilizáció és az infrastrukturális fejlődés nagymértékben hozzájárult az amerikai populáció csökkenéséhez.

A követtanácsos kiemelte a nagykövetség és a Szegedi Vadaspark között már több éves az együttműködés a vadon élő állatok illegális kereskedelme ellen, valamint a veszélyeztetett fajok védelme érdekében.

Ő maga is már járt az állatkertben, amikor a karantén épületet tekintette meg, amely számos alkalommal fogadott be csempészektől elkobzott állatokat. „Tudjuk, hogy a Vadaspark munkatársai azzal, hogy segítik a határőrök és a rendészeti erők munkáját, fontos szerepet játszanak a veszélyeztetett állatok megóvásában” – emelte ki Kostelancik, majd megköszönte ezt a munkát és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés a jövőben is hasonló eredményességgel folytatódik.

A két pumát nem igazán zavarta a felhajtás, békésen szunyókáltak a kifutójukban. Jelenleg két állat él a Vadasparkban, az egyik Angliából érkezett Szegedre, a másikat azonban egy magánszemélytől kobozták el és így lett az állatkert lakója.

Szerencsére az elkobzott állat fiatal, az információk szerint 2015-ben született, így könnyen megszokta az új helyét, amely sokkal tágasabb is, mint a régi. Emellett a párját is elfogadta és a szakemberek szerint, a közeljövőben akár kis puma is születhet majd a Vadasparkban.

Videónk is van, nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark Veprik Róbert Amerikai nagykövetség David Kostelancik örökbefogadás