Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szeged300
  • Klebelsberg ezüst oklevele, Dózsa keresztje és Szeged 529 éves pecsétje is látható a Fekete házban
Szeged300 2019. május 15. 15:53

Klebelsberg ezüst oklevele, Dózsa keresztje és Szeged 529 éves pecsétje is látható a Fekete házban

A Szeged szabad királyi város háromszáz éves történetét bemutató Klauzál téri szabadtéri tárlat, a torta mellett izgalmas történeti kiállítás is várja az érdeklődőket a Fekete házban, ahol elsősorban a város történetének tárgyi emlékeit mutatják be.

Hirdetés

A hagyományosabb, kiállítási tárgyakra épülő tárlat 300 évnél messzebbre tekint vissza: a több ezer éves kelta edényektől egészen napjainkig kísérhetik végig Szeged történetét a látogatók.

A tárlat célja, hogy megmutassa azokat a helyeket, történéseket és szereplőket, amelyek meghatározták a város elmúlt évszázadainak alakulását.

A kiállításon találkozhatunk ikonikus jelentőségű tárgyakkal: a Dózsa-kereszttel, a doberdói fával vagy éppen egy „Sztálin-fejes” Kossuth-címerrel.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Természetesen a jeles évfordulón Szeged szabad királyi városról szóló kiváltságlevele is megtekinthető.

Az okirat 1719. május 21-én íródott III. Károly által, a kiváltságot azonban már 1712-ben elfogadta az országgyűlés, de a kamarilla évekig bürokratikus akadályokat gördített a latin nyelvű dokumentum elfogadása elé. A kiváltságlevél tartalmát most lefordítva, magyar nyelven is olvashatják a tárlat látogatói.

Először mutatják be a nagyközönségnek azt az ezüstlapból domborított díszpolgári oklevelet, amelyet a város közgyűlése adományozott 1930-ban Klebelsberg Kunó egykori kultuszminiszternek. A becses tárgyat Szöri Józsefné Bogi Lujza szegedi ötvös mester készítette.

Ugyancsak ezen a kiállításon látható ritkaság Szeged város 1490-ből származó pecsétnyomója, amelynek feje ezüstből, nyele keményfából készült.

De híres-hírhedt történelmi eseményeket is megidéznek a tárlaton, mint például a boszorkányperek históriáját, de az érdeklődők megismerhetik Szent-Györgyi Albert szegedi működését vagy a nagyárvíz pusztításának pillanatait és következményeit is.

A város történetét bemutató kiállítás a tervek szerint az év végig várja a látogatókat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fekete ház kiállítás Szeged történelem Szeged300
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés