Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szeged300
  • Négy tonna vasból és háromszáz év szabadságának történetéből készült Szeged tortája
Szeged300 2019. május 15. 13:35

Négy tonna vasból és háromszáz év szabadságának történetéből készült Szeged tortája

Képriport
Megnyílt és szeptember végéig fogadja a látogatókat a Klauzál téren az a 15 méter átmérőjű torta, amiben korszerű interaktív kiállításon mutatják be a város történetének elmúlt három évszázadát. Ilyen még sehol sem készült a világon.

Hirdetés

– Nagyszerű ötlet. Én a harmadikosaimat hoztam el, mert jól illeszkedik a kiállítás a tanmenetünkbe, hogy megismerjük szűkebb hazánk, városunk történetét – mondta a tárlat megnyitója előtt Volford Éva tanító, aki egy osztálynyi kisdiákkal jött el a Madách Imre-iskolából.

Évek óta országosan is ismert és kedvelt eseménysorozat a Szeged napja köré szerveződő tíznapos fesztivál, amelyre ma már turisták ezrei érkeznek a városba.

– Az idei ünnep különlegesebb, mert jeles évfordulót köszöntünk. Háromszáz éve, hogy Szeged szabad királyi városi oltalomlevelet kapott, azóta a szegedi polgárok maguk intézhetik ügyeiket – mondta Botka László a kiállítás megnyitóján.

A polgármester beszélt arról is, hogy az évforduló előtt felkérték a város intézményeit, adjanak javaslatot arra, milyen különlegességekkel ünnepeljünk az idén. Így született meg a Móra-múzeum szakembereinek fejében a hatalmas, 15 méteres torta ötlete, ahol a szabad Szeged elmúlt háromszáz évet mutatják be korszerű technikai eszközökkel.

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, két fontos kiállítás is kapcsolódik a Szeged 300 ünnepségsorozathoz: míg a Klauzál téren interaktív, digitális eszközök segítik a múlt megismerését, addig a Fekete házban a város történetét tárgyi emlékekkel is bemutatják.

– Nagyon fontos, hogy az itt lakók megismerjék a város történetét, ehhez jó segítség ez a kiállítás, a sok modern berendezés miatt a fiatalok bizonyára nagyon fogják szeretni – mondta az első látogatók egyike, a nyugdíjas Kovalcsik Lászlóné.

És igaza lett. A gyerekzsivajjal pillanatok alatt megtelt a torta belseje.

A torta egyik részében a digitális, interaktív kiállítás kapott helyet, a másikban pedig egy több mint 20 perces film pörög folyamatosan Szeged történelméről. Az alkotást egy óriási felületre vetítik, a látványt hanghatások kísérik és 3D-s elemekett is tartalmaz. A narrátor a népszerű szegedi színész, Borovics Tamás. A film elég valósághűre sikerült: úgy érezhetjük közben, hogy ott vagyunk például az 1879-es nagy árvíz kellős közepén.

A kiállítóhelyre egyszerre két csoport is befér, az egyik a filmet nézi, a másik közben az interaktív felületek segítségével ismerkedik a város múltjával.

Hű-ha, az ott egy tenger? – kérdezte az egyik kisdiák, látva a hatalmas, hét méter hosszú monitor alján a Tiszát.

A szakemberektől azt is megtudtuk,

kétezer munkaóra alatt fejlesztették ki a látványos produkciókat.

A többi között egy várost – persze, hogy Szegedet – be is rendezhetnek a látogatók a programban található ikonikus épületekkel. A játék végén pedig egy háromdimenziós monitoron meg is jelenik a nagy mű.

De lehet léghajót is színezni, ami azután beszkennelve repül Szeged felett az óriáskivetítőn, ahol érintésre egy felugró információs ablak mindet elmond magyarul és angolul a monitoron látható épületekről.

A szabadtéri tárlat szeptember 20-ig látogatható, az itt megváltott belépőjegy érvényes a Fekete házban látható kiállításra és a Kass Galériának a régi Palánkot bemutató fotókiállítására is.

rag

Nézzék meg a Szeged Televízió összefoglalóját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: interaktív kiállítás kiállítás Szeged Napja Ünnepségsorozat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés