Hirdetés
Hirdetés
Művház 2019. május 14. 19:47

Szkárosi: Szeged a haladás és a szabadság központja

Képriport
Bejelentették a Szegedi Szép-író Kör megalakulását a Grand Caféban kedd délután. Az összejövetelen köszöntöttek két szegedi kötődésű írót, akiket a nemzetközi szakma is elismert nemrég.

Hirdetés

Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke – aki hosszú évekig a szegedi egyetem bölcsészkarának oktatója volt – rövid bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy amikor a 80-as évek közepén betiltották a Mozgó Világ című folyóiratot, akkor innen indult az az aláírásgyűjtés és tiltakozó mozgalom, amely később országossá nőtt.

Szeged a haladás és a szabadság eszményének egyik legfontosabb magyar központja

– mondta Szkárosi –, ezért is nagy öröm, hogy az irodalmárok e fontos műhelye mostantól itt is rendelkezik helyi szervezettel.

Ezután egy koccintás következett Szilasi Lászlóval, aki nemrégiben került fel az Európai Unió Irodalmi Díjának kislistájára. A nívós névsorban jelenleg három magyar irodalmár található, és Szilasi mellett ott találhatjuk azt a Milbacher Róbertet, aki szintén a szegedi bölcsészkar hallgatója volt, jelenleg pedig a Szépírók Társasága pécsi szervezetének elnöke.

A pécsiek egyébként épp a szegediekkel egy időben tartották estjüket. Ebből az alkalomból Szkárosi felhívta Milbachert, majd átadta a telefont Szilasinak, hogy a közönség előtt gratuláljanak egymásnak a nívós nemzetközi elismeréshez.

Köszöntötték Darvasi Lászlót is, akinek nemrég ítélték meg az első Aleksandar Tisma Nemzetközi Irodalmi Díjat az Isten. Haza. Csal. című novelláskötetének német fordításáért. Darvasi már nem él Szegeden, pályája azonban itt kezdődött, és ezer szállal kötődik a mai napig is a városhoz. A koccintások után a szerzők felolvastak most készülő műveikből.

(Fotók: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Grand Café kortárs irodalom Darvasi László Szegedi Szép-író Kör Szilasi László
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés