Hirdetés
Szegeden 2019. május 14. 19:00

Hárommillió forintból megújul a tápéi plébánia

Az önkormányzat 40 millió forintos egyházügyi keretéből 3 millió forintot kapott a tápéi plébánia. Erről és a további tervekről kérdeztük Máté János atyát.
Hirdetés

Három éve új harangot vásárolt az önkormányzati támogatásból a Szent Mihály Plébánia, tavaly az épület belsejét újították fel. A most megítélt támogatásból a plébánia külseje is megszépül majd.

Nem a tápéi plébánia az első, ami felújításra kap pénzt az önkormányzattól idén. Az egyházügyi keretből elsőként a Kálvária téri templomkertre adott 1,5 millió forintot a város.

Máté János atya tavaly augusztus óta teljesít szolgálatot Tápén. A plébánia felújítása kapcsán kérdeztük.

– Tavaly megújult a plébánia épülete belülről. Ennek kapcsán vetődött fel a külső felújítás?

– Úgy gondolom, hogy a szép és rendezett épület iránti igény a legtöbb emberben ott él. Szécsényi Rózsa képviselő asszonnyal rendszeresen beszélgetünk, és mivel Szeged önkormányzata támogatást ajánlott fel, arra gondoltunk képviselő asszonnyal, hogy remek lehetőség lenne rendbe tenni a tápéi Szent Mihály Plébánia utcai homlokzatát.

– Pontosan milyen munkálatokat végeztetnek majd el, és az összesen mennyibe kerül? Mikor készül el a tervek szerint?

– A plébánia épületének utcára néző homlokzati része repedezett, helyenként vakolathiányos. A csapadékelvezető ereszcsatorna rendszere is sérült, és az ereszdeszkákat is cserélni kell. Ezeket a munkálatokat fogjuk elvégeztetni, a tervek szerint ezen a nyáron.

Tápé arculata azáltal is szebb lesz, hogy a plébánia homlokzata megújul. A munkálatok költsége 3 millió forint, mely összeg teljes egészét lefedi az elnyert támogatás.

– Az elmúlt években miben segítséget az önkormányzat?

– Plébániánknak a közelmúltban nyújtott önkormányzati segítségről Szécsényi Rózsa tudna többet mondani, ugyanis, csupán a múlt év augusztusától szolgálok Tápén. Viszont tudom, hogy a plébánia és a képviselő asszony közt mindig is remek kapcsolat volt. Nagyobb események, ünnepek kapcsán mindig készségesen segít bennünket az önkormányzat. Viszont a közösségünk hálásan emlékszik arra is, amikor – még az elődöm idejében – 2016-ban, az önkormányzat félmillió forinttal támogatta a hatmillió forintba kerülő tápéi templom új harangjának elkészítését.

– Milyen felújítást, bővítést, változtatást tervez még, amihez hasonlóan előnyös lenne a város anyagi támogatása?

– Egy közösség akkor mondható élőnek, ha vannak tervei, jövőbe látó szép gondolatai. Nekünk is vannak gondolataink, terveink. Jó lenne például a templom előtt az autók számára parkolókat kiépíteni. Ez nem csak a templomba járó embereknek lenne előnyös, hanem bárkinek, aki erre jár, és rendezett formában, szabályosan szeretné az autóját leparkolni. Egy kifejezett közösségi teret is tervezek kialakítani a plébánián, kisebb és szerény játszótérrel az udvaron. Úgy gondolom, hogy a jövő egyházának nyitottnak kell lennie, és ez alatt azt értem, hogy például egy plébánia családi programjára, vagy időseknek szervezett rendezvényére olyan embertársainkat is meg kell hívnunk, akik nem feltétlenül tartoznak a plébánia közösséghez. Örülnék, ha együtt tudnánk gondolkodni az önkormányzattal az ilyen lehetőségeken is. Aztán ott van a régi temető sorsa is. Ha eljön az ideje, hogy megtegyük a szükséges lépéseket e temető méltóságának helyreállításában, nagyon számítok arra, hogy ebben is segítő társ lesz a város önkormányzata.

szgy

(Fotók: Szabó Luca)

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szécsényi Rózsa Tápé