Hirdetés
Túl a városon 2019. május 13. 23:24 Forrás: MTI

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki ellen Észak-Macedónia az Interpolnál

A hazájában börtönre ítélt volt macedón miniszterelnök nagy nemzetközi visszhangot kiváltva szökött hazánkba tavaly ősszel, majd gyorsan menekültsátuszt is kapott a magyar hatóságoktól.
Hirdetés

Szkopjei sajtójelentések szerint Oliver Szpaszovki belügyminiszter hétfőn közölte: az észak-macedón hatóságok minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak.

Az észak-macedón kormány szerint

a volt kormányfő felelős azért, hogy jobboldali tüntetők megrohamozták a szkopjei parlamentet 2017. április 27-én. Nikola Gruevszkit az alkotmányos rend terrorfenyegetésével gyanúsítják. 

Az észak-macedón belügyminiszter szerint az Interpol vizsgálja az eset körülményeit. 

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. 

Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt. 

A volt macedón kormányfő tavaly novemberben kért és kapott menekültstátust Magyarországon.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Macedónia menekült miniszterelnök Nikola Gruevszki Orbán Viktor Orbán-kormány