Hirdetés
Művház 2019. május 11. 10:46

A karmelita apácák tragikus története zárja az idei évad operaközvetítéseit

Francis Poulenc a hit próbáját középpontba állító operájával, a Kármelitákkal zárul ma este 6 órakor a New York-i Metropolitan Opera Live in HD nemzetközi közvetítéssorozatának idei évada – ez alkalommal is az újszegedi Délvidék Házban.
Hirdetés
Hirdetés

A háromórás operaközvetítést francia nyelven, angol és magyar felirattal mutatják be.

Poulenc 1957-ben bemutatott operája, eredeti címén A kármeliták párbeszédei a legutóbbi időkig szinte ismeretlen volt Magyarországon, mígnem az Operaház közelmúltbeli bemutatója ráirányította a figyelmet Blanche de La Force tragédiájára és a zárda titokzatos belső életét Puccini Angelica nővéréhez hasonló érzékenységgel feldolgozó darabra.

Francis Poulenc a hit próbáját középpontba állító darabja azon kevés, a 20. század második felében íródott francia opera közé tartozik, amelyek részévé váltak a repertoárnak.

A jakobinus diktatúra alatt, 1794-ben tizenhat karmelita apácát végeztek ki Párizsban: az ő történetükön alapul az 1957-ben bemutatott mű, amelyet John Dexter klasszikus rendezésében először látható az élő közvetítések sorában.

A mostani előadás különlegességét a dirigens, a francia repertoárban különösen járatos Yannick Nézet-Séguin főzeneigazgató mellett a szereposztás adja: a főszerepet, Blanche de La Force-t Isabel Leonard, az utóbbi években egyre nagyobb sikereket arató fiatal mezzoszoprán alakítja.

A jakobinus diktatúra idején tizenhat karmelita apácát végeztek ki Párizsban: róluk szól az opera (fotó: Metropolitan Opera)

A Met korábbi vezető lírai szopránja, az újabban karakterszerepekben bemutatkozó finn Karita Mattila ezúttal Croissy perjelnőként lép színpadra.

Szintén világsztár a kanadai Adrianne Pieczonka, aki az 1990-es években Európában futott be fényes karriert, majd a tengerentúlra visszatérve az ottani közönséget is meghódította, a Metropolitan Operáét először 2004-ben.

A fiatal novícia Constance nővért Erin Morley alakítja, Marie anyát Karen Cargill, míg a férfi szerepek közül de la Force lovagot David Portillo, apját pedig az a Dwayne Croft, aki eddig több mint félezer előadásban, harmincnyolc szerepben énekelt a Metropolitanben.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Metropolitan Opera operaközvetítés Délvidék Ház