Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 10. 11:31 Forrás: MTI

Hatalmas lesz az EP-szavazólap

Már nyomtatják a május 26-ai európai parlamenti választás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok.

Hirdetés

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, 8 millió 14 ezer választópolgár szavazhat majd a választáson.

(fotók: MTI/Balogh Zoltán)

Közölte, összesen 8,4 millió szavazólapot nyomtatnak, amelyek 420×203 milliméteresek. A nyomtatáshoz 81 tonna papírt használnak fel. A kőbányai nyomdában készítik a kétféle (a magyarországi és külképviseleti, valamint a levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapot, valamint az egyéb választási kellékeket, például a jegyzőkönyveket, borítékokat is.

A szavazólapon kilenc lista szerepel. A pártok logója és neve alatt a pártlista első öt jelöltjének nevét tüntették fel a szavazólapon. Pálffy Ilona elmondta, a szavazás megkönnyítésére, illetve meggyorsítására minden szavazókörbe kihelyezik a szavazólap kinagyított képét. Tájékoztatása szerint a szavazatszámláló bizottságok kapnak 154 ezer golyóstollat, a tagok ugyanis csak a hivatalos íróeszközt használhatják. A fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

Kiküldenek a szavazókörökbe összesen 102 kilométernyi nemzetiszínű szalagot is az urnák lezárásához. A mintegy 109 ezer elsőválasztó az uniós zászló képét is tartalmazó nemzetiszínű szilikonkarkötőt kap ajándékba.

Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója elmondta, a szavazólapok nyomtatása a végéhez közeledik, összességében kilenc napig tart. A szavazólapok és egyéb választási kellékek kiszállítása május 15-én, szerdán kezdődik és 21-éig tart.

A szavazólapokat és a szavazási kellékeket előbb a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületi központokba szállítják, onnan viszik tovább a szavazókörökbe. A szavazólapokat zárt tehergépkocsikban, fegyveres őrök kíséretében szállítják ki a szavazókörökbe, hasonló biztonsági intézkedések mellett, mint ahogyan a pénzszállításokat végzik.

Zsámboki Gábor tájékoztatása szerint a szavazólapokat a másolás ellen többféle biztonsági jellel védik, például azokat a Magyarország címerét mutató vízjeles papírra nyomtatják, található rajtuk mikronyomtatás és a lap Magyarország térképének körvonalát mutató úgynevezett riccelést, perforálást is tartalmaz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Nemzeti Választási Iroda szavazás szavazólap
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés