Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 10. 09:50

Milliárdos nagyiparost akar indítani a Fidesz Szegeden?

Ha vesztésre állsz, húzz váratlant, ennél rosszabb már úgysem lehet.

Hirdetés

Úgy néz ki, saját soraiban nem talál jelöltet a Fidesz, akit elindíthatna októberben a polgármesteri posztért, így kénytelen külsős embert keresni.

A 24.hu azt közölte, információik szerint jelenleg Nemesi Pál milliárdos építési vállalkozó a legesélyesebb arra, hogy a Fidesz jelölje a polgármesteri posztra.

Nemesi Pál igazi NER-oligarcha. A főtulajdonosa a családi cég Ferroép Fővállalkozó Zrt.-nek, amely számos állami megrendelés kapott már Szegeden. De egész Dél-Magyarországra kiterjed az érdeklődésre: januárban nyert el egy állami tendert, hogy 4,5 milliárd forintért termálfürdőt építhessen Lakitelken, a Lezsák Sándor érdekeltségébe tartozó úgynevezett népfőiskolán.

Nemesi jelölése szokatlan lenne a Fidesztől: Orbán eddig Simicskán kívül nem engedett oligarchákat a hatalom közelébe – és azt is megbánta.

A magukat előszeretettel népbarátnak (lásd még: populista) feltüntető kormánypártoktól különösen váratlan, hogy egy milliárdost indítanak polgármester-jelöltként, amikor a „Zemberek”, a „kemények dolgozó kisemberek” szavazatait akarják elnyerni.

Nemesi indítása három dologra is utal.

Egyrészt a Fidesz elhitte végre, hogy igaza van a saját felméréseinek, amelyek szerint az ötven százalék fölötti Botkával szemben az ő pártjelöltjükre a szegedieknek csak körülbelül tizenöt százaléka szavazna. Ahogy Lázár János ezt tavaly december végén megfogalmazta:

„nem tetszik a szegedieknek a szegedi Fidesz. Ez kétségtelenül így van.”

Másfelől az a szokatlan eljárás, amikor egy oligarchikus rezsim nyíltan az egyik haszonélvezőjét, egy milliárdos nagyiparost nyíltan politikai tisztségre jelöl, azt is jelzi, nincs veszítenivalójuk. Úgy érezhetik, illetve a méréseik azt mutatják nekik, a Fidesz helyzete Szegeden annyira reménytelen, hogy bármilyen szokatlan lépés csak növelheti az esélyüket a Botka-féle városvezetés leváltására.

Ha vesztésre állsz, húz váratlant, bármilyen rossznak tűnik is, mert a helyzet ennél rosszabb már úgysem lehet.

A harmadik dolog, ami Nemesi feltehető indításából kiviláglik, a Fidesz elhatározta, hogy szembeszáll a baloldali városvezetés javaslatával, miszerint minden nyugdíjas és általános iskolás 10 ezer forintos támogatást kap az önkormányzattól, amelyet a tervek szerint ezután minden évben megismételnek.

A szociális juttatást ugyanis az önkormányzat az iparűzési adóból fedezi, amit például az olyan milliárdos nagyvállalkozók cégei, mint Nemesi Ferroépje fizetnek be. Nemesinek nyilvánvalóan nem tetszik, hogy az adójából gyerekeket és nyugdíjasokat akarnak támogatni, most tehát úgy tűnik, elindul a választáson, hogy ezt megakadályozza.

G. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz Nemesi Pál polgármesterjelölt

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés