Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 9. 22:47 Forrás: MTI

Európáért tartott fáklyás felvonulást az MSZP-Párbeszéd

Európa jövőjét, a szociális Európa megvalósítását nevezték a május 26-i európai parlamenti választás tétjének az ellenzéki pártszövetség vezetői csütörtökön, az Európa-nap alkalmából tartott budapesti rendezvényen.

Hirdetés

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, az MSZP-Párbeszéd közös listájának vezetője a Szent Gellért téren, a két párt által szervezett fáklyás felvonulás előtt azt mondta:

a jövő Európájának nem a multikról, nem a nemzetállamokról, hanem a munkavállalókról, a családokról kell szólnia.

Hozzátette:

azért küzdenek, hogy a miniszterelnök által aktívan szervezett nacionalisták, populisták ne kerüljenek Európa jövőjét meghatározó helyzetbe.

A szocialista politikus szerint az a kérdés, hogy május 26. után az EU az együttműködésről szól-e, vagy a nemzetállamok vezetői ragadják magukhoz a kezdeményezést csak azért, hogy saját országukban bebiztosítsák a hatalmukat. Itt Magyarországon pedig azért, hogy az uniós támogatásokat ellophassák – mondta az ellenzéki párt elnöke.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, úgy fogalmazott:

„Magyarország európai uniós csatlakozásakor megvalósulni látszott az álmunk, hogy a sajtó szabad működése, szabad választások és az esélyek egyenlősége mellett békében élhetünk, ezt az álmot ellopták tőlünk, a tolvajt pedig Orbán Viktornak hívják”.

Az ellenzéki politikus annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor Putyin bábjaival, szélsőjobboldali barátaival, Salvinivel, Le Pennel, Wilders-szel összefogva az Európai Unió szétverésére tör. Annak érdekében teszi, hogy Oroszország karmaiba lökje a meggyengült közösséget, vagyis Orbán Viktor Európa és Magyarország árulója – mondta.

Hogy ezt megakadályozzuk, olyan képviselőket kell az EP-be juttatni, akik szembe mernek szállni a Putyin-csatlósokkal – hangsúlyozta.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szerint

80 éve éppen az akkori Orbánok politikája vezetett a második világháborúhoz, amelynek 52 millióan estek áldozatul. Ezért nem hagyhatjuk, hogy újra behozzák az újfasizmust Magyarországra és bárki Európa-ellenes politikát folytasson a magyarság nevében

– figyelmeztetett.

„Május 26-án döntenünk kell: Európa, vagy Orbánisztán”

– mondta a politikus.

Tüttő Kata szocialista EP-képviselőjelölt szerint az EU ma már több mint egy békeszövetség, több mint egy kereskedelmi szövetség és több mint a nemzetek szövetsége. Ez ma az európai polgárok, az európai emberek szövetsége a jólétért, a biztonságért és a jövő generációjáért – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely, aki több baloldali párt főpolgármester-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: arra szövetkeztek, hogy a többséget támogassák az oligarchákkal, a NER-lovagokkal, vagyis a kiváltságosokkal szemben. Mint mondta:

„Orbán Viktor nem Európa DNS-e, hanem Európa vírusa. Most fog eldőlni, hogy Európa immunrendszere elég erős-e ahhoz, hogy legyőzze ezt a vírust”.

Úgy folytatta, „az októberi önkormányzati választásokon vissza kell foglalni városainkat és falvainkat a kiskirályoktól”. A zsarnoki politikát mindig a nagyvárosok rúgják le elsőként magukról. Így lesz ez Budapesten is – mondta a főpolgármester-jelölt.

A demonstráció során a résztvevők piros luftballonokkal és fáklyákkal a kezükben a Szent Gellért térről a Fővám térre vonultak.

(Fotók: MTI/Mohai Balázs)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demonstráció ellenzék EP-választás felvonulás kampány MSZP Orbán-kormány Párbeszéd választás Európai Unió Karácsony Gergely Orbán Viktor Szabó Tímea Tóth Bertalan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés