Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 7. 22:22 Forrás: MTI

MSZP: Miniszteri biztosok helyett több forrást az egészségügyre!

Az ő bérköltségük helyett az orvosokat kellene megfizetni a szocialisták szerint.

Hirdetés

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnöke, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy az emberi erőforrások minisztere négy új miniszteri biztost nevezett ki a napokban több mint egymillió forintos fizetéssel, ezzel a tárcánál 26 államtitkár és helyettes államtitkár, valamint 12 miniszteri biztos dolgozik.

Az ő bérköltségük mintegy negyvenmillió forint havonta, ami például elegendő lenne azoknak az orvosoknak a bérére, akik a Péterfy kórházban felmondták a túlóraszerződésüket

– tette hozzá.

Az ellenzéki politikus a problémák közé sorolta, hogy 2010 óta hétezer orvos hagyta el az országot, 344 betöltetlen háziorvosi praxis van, 24 ezren haltak meg azért, mert nem kaptak időben ellátást.

Közölte: az MSZP EP-programja szerint az uniós támogatásokat nem hazahordani kéne, hanem az egészségügybe kellene fektetni. Szorgalmazta az uniós minimálbér bevezetését, ami orvosok esetén 1,5 millió, ápolók esetén 750 ezer forint lenne.

Tóth Bertalan úgy értékelte Orbán Viktor hétfői, az Európai Néppárttal (EPP) kapcsolatos nyilatkozatát, hogy

a szélsőjobboldali, populista politikusok magyarországi látogatásával az EPP-nek akar a kormányfő jelezni arra az estre, ha kizárnák a Fideszt. Szerinte játékot folytat a miniszterelnök, de annak eredményeként elveszítheti Magyarország érdekérvényesítő képességét az EU-ban.

Kérdezték arról, mi a véleménye arról, hogy Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője egy soproni rendezvényen a kerítés nélküli Európáról beszélt. Tóth Bertalan közölte, a kijelentés arra vonatkozott, hogy nem akarnak egy olyan Európában élni, ahol újra belső határok vannak, nem akarnak újabb kerítést Ausztria és Magyarország közé.

Arra a felvetésre, hogy a Szeviép egy korábbi tulajdonosa szerint Ujhelyi István volt a cég politikai kijáróembere, a pártelnök azt mondta, fideszes belharc zajlik ebben az ügyben, amit az érintettek majd elintéznek egymás között.

Szembesítették egy 2015 augusztusi nyilatkozatával, miszerint az ideiglenes határzár egy nagyon drága politikai cirkusz kelléke, ami a kormány tehetetlenségét akarja leplezni. Tóth Bertalan úgy válaszolt, mondatával arra utalt, hogy a kerítésépítéskor 15 milliárd forint közpénzt játszottak át egy Fideszhez közeli cégnek.

Kérték, reagáljon arra, hogy Ujhelyi István azt javasolta, az MSZP és a Jobbik legyen harcostárs. A listavezető beszámolt arról, hogy a két párt most is közös akcióban van, összefogtak, hogy minden szavazókörben legyen ellenzéki delegált.

A főpolgármester- és a fővárosi önkormányzati választásról kérdésre Tóth Bertalan azt mondta, az előválasztás az MSZP kezdeményezte sikeres politikai innováció volt, és reméli, hogy nyárra eldőlhet, ki lesz Tarlós István főpolgármester kihívója, kit támogat Budapest többsége.

Volt kérdés arról is, mit szól hozzá, hogy Puzsér Róbert, az LMP és a Jobbik támogatását élvező független főpolgármester-jelölt szerint beteges hazudozó a szocialista Horváth Csaba. Tóth Bertalan szerint a kampányban mindig vannak turbulens időszakok, a mondandót azonban ilyenkor is át kell gondolni. Bízik abban, hogy Tarlós István kihívója Karácsony Gergely, a baloldali pártok jelöltje lesz, de ez nem rajta, hanem a budapesti választókon múlik – mondta.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy MSZP Tóth Bertalan EP-választás kampány Orbán-kormány Ujhelyi István
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés