Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Csillagbörtönben is megkezdődött az érettségi: az idén tizenhárom elítélt tesz vizsgát
Szegeden 2019. május 7. 16:41

A Csillagbörtönben is megkezdődött az érettségi: az idén tizenhárom elítélt tesz vizsgát

Országszerte egyszerre kezdték meg a magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgákat hétfőn a tanulók, köztük a szegedi Csillagbörtönben büntetésüket töltő elítéltek. Az idén tizenhárom végzős hallgató ült iskolapadba számot adni tudásáról.
Hirdetés

A Szegedi Fegyház és Börtönben 2004 óta érettségizhetnek elítéltek.

Az eltelt idő folyamán évente átlagosan 10-12 elítélt maturált. Közülük többen szakmát tanulnak, vagy levelező tagozaton főiskolai tanulmányokra jelentkeznek. A sikeres írásbeli vizsgák után június 26-án kezdődnek a szóbeli vizsgák.

Országszerte idén összesen 56 fogvatartott készült fel az érettségire.

A hazai börtönökben fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze: a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben növekszik.

 

Több ezren tanulhatnak a magyar börtönökben (fotó: Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága)

A magyar börtönökben közel 800 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint ezer középiskolai, 24 pedig felsőfokú tanulmányokat. Az arra érdemes elítéltek közül pedig több mint 1200-an még piacképes szakmát is szerezhetnek a rácsok mögött.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Csillagbörtön érettségi tanulás