Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 6. 20:19 Forrás: MTI

Van itt valami, amiben Orbán és Karácsony is egyetért

A populista olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter Matteo Salvini után Heinz-Christian Strache osztrák kancellárral, az Osztrák Szabadságpárt vezetőjével is találkozott Orbán Viktor. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a magyar miniszterelnök azt mondta: Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője alkalmatlan az Európai Bizottság elnökének. Orbánnal Karácsony Gergely is egyetért. De nem azért és nem úgy.

Hirdetés

Orbán Viktor azt is mondta, hogy 

a magyar választókat sértő nyilatkozata miatt nem támogathatja a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnöki posztjára.

A miniszterelnök méltatta Heinz-Christian Strachét és az Osztrák Szabadságpártot, szerinte rájuk volt szükség ahhoz, hogy az osztrák álláspont bevándorlásellenessé változzon. Orbán szerint, ha Ausztriában megtörtént a fordulat, akkor az Brüsszelben is megtörténhet, 

„ezért mi az európai nagykoalíció helyett a jobbra való nyitás lehetőségének a megfontolását is napirenden akarjuk tartani” 

– fogalmazott.

A baráti találkozón egyetértés volt abban is, hogy a keresztény kultúrának elsőbbséget kell adni az országaikban,

a nők tisztelete, a szólás- és vallásszabadság, valamint a választójog egyenlősége ugyanis csak a keresztény kultúrkörben tartható fenn

– mondta Orbán Viktor.

A néppárti Manfred Weber jelöltségét firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte: a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy ő „köszöni szépen”, nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni - idézte az európai néppárti politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelölt politikusok – az úgynevezett csúcsjelöltek – alkalmatlanok a testület vezetésére. Arra számít, hogy egy bonyolult tárgyalássorozat előzi majd meg a leendő elnök megválasztását.

„Keressük a megfelelő jelöltet” – mondta, megjegyezve: „itt van végre egy pont, ahol egyetértünk Weber úrral, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök”. 

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Tanácsban nőni fog azok száma, akik a néppárt jobbszárnyához vagy az attól jobbra eső pártokhoz tartoznak.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Fidesz által képviselt jobbra nyitás kisebbségben van az Európai Néppártban, majd kijelentette: ha a Fidesznek van joga stratégiai kérdésben kisebbségben maradnia az Néppártban, akkor azt fogja tenni, ha azonban a pártcsalád „intoleránssá” válik, „akkor természetesen máshol kell keresnünk a helyünket”.

Karácsony Gergely a Facebookon reagált Orbán Viktor szavaira. Azt írta: Manfred Weber valóban alkalmatlan az Európai Unió vezetésére, hiszen olyan korrupt zsarnokokat is megtűr a pártjában, mint Orbán Viktor.

(Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd, Karácsony Gergely Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EP-választás Európai Néppárt Karácsony Gergely Orbán Viktor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés