Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 6. 13:11 Forrás: Szegedi Tükör

A nyugdíjas-egyesület, ahol férfi a főnök, de a hölgyek az urak

Éppúgy ragaszkodnak egymáshoz a tagok, mint az iskolaépülethez, amelyben 2003-ban megalakult a Makkosházi Nyugdíjas Klub. Azóta már egyesületként működnek, de a hangulat mit sem változott, ugyanis a legnehezebb pillanatokban is képesek ugratni egymást.

Hirdetés

Egyetlen férfi tagja van a Makkosházi Nyugdíjas Egyesületnek, igaz, ő az elnök. Juhász János nemcsak ezért örvend nagy népszerűségnek a tagság hölgytagjai között, mert jó szervező, hanem (ami talán még ennél is fontosabb), mert nagy mókamester. Humorérzékben persze nem szenvednek hiányt a többiek sem. Tápai Györgyné például rendszeresen ugratja az elnököt, aki persze soha nem sértődik meg ezen.

Minden héten egyszer találkoznak a Bonifert Domonkos Általános Iskola egyik földszinti termében ‒ igaz, az intézmény újabban itt tartja a hittanórát is a gyerekeknek, így alkalmazkodniuk kell az órarendhez. Nemrég újították fel a szobát, és még nem sikerült a festés óta feldíszíteniük a termet, de az a két szekrény, amelyet a Szilvási Istvánné, Piroska hagyott rájuk, már ott áll a sarokban. Ő 2017-ben hunyt el, 94 évesen, de két évvel a halála előtt még együtt kirándult a többiekkel.

A csapat egyetlen férfi tagja, Juhász János

Szeged legnépesebb lakótelepéről érkezik ide minden hétfőn délután a mintegy húszfős tagság, hogy beszélgessenek, programokat szervezzenek ‒ és természetesen kártyázzanak. Látogatásunkkor éppen komoly borjúzás folyt az asztalnál, amelyben a szintén nagydumás Kónyáné Kati bizonyult a legügyesebbnek. A jókedv mindenkire jellemző, pedig a tagok zömmel 70‒80 év feletti, egyedül élő, betegségekkel küzdő emberek.

A terem felújítása alatt lehetőségük lett volna máshová menni, de ők ragaszkodtak az iskolához. Azt mondják, hogy ez van a legközelebb, meg amúgy is megszokták már ezt az épületet, nekik pedig fontosak az állandó dolgok. Mindenben támogatja őket a városrész önkormányzati képviselője, Kozma József, aki egyéni képviselői keretéből juttatott nekik annyi pénzt, hogy néhány használati tárgyat tudjanak vásárolni. Így sikerült beszerezniük például egy bográcsot, hiszen ‒ mint minden nyugdíjasklubban ‒ náluk is fontos szerep jut a szabadtéri programoknak, azon belül különösen a főzésnek.

A kirándulások közül egy emlékezetes pillanat: csoportkép Aradról

Mottójuk szinte mindent elárul róluk: „Semmit sem érzek, semmi sem fáj.” Évente több alkalommal élő zenés műsoros délutánt tartanak amatőr előadók közreműködésével, szendvicscsel, kávéval, teával. A repertoárban szerepel a pótszilveszter, a nőnap, az anyák napja és a féléves záró buli is. Rendszeresen részt vesznek az önkormányzat rendezvényein és a Senior Center szervezésében tartott megmozdulásokon.

Az önkormányzati pályázatokon elnyert összegekből minden évben kétszer többnapos kirándulást szerveznek. Tagjaik idős koruknál fogva többféle mozgásszervi panasszal küzdenek, ezért rendszeresen próbálnak olyan fürdőhelyeket meglátogatni, ahol gyógyvízben pihentethetik megfáradt testüket. Magyarország olyan híres fürdőhelyein jártak már, mint Kisújszállás, Gyopárosfürdő, Algyő, Mórahalom és Kiskunmajsa. Juhász János szerint az év legfontosabb eseménye mégis a karácsony. Ilyenkor az önkormányzati ajándékcsomag mellé mikulásvirág és egy adag Béres Csepp is jár a tagoknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Makkosház nyugdíjas Szegedi Tükör
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés