Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ismét színházzá alakul a Régi Zsinagóga: tizenegy alternatív produkciót kínál májusban a MASZK
Művház 2019. május 6. 13:33

Ismét színházzá alakul a Régi Zsinagóga: tizenegy alternatív produkciót kínál májusban a MASZK

Tizenegy független színházi produkciót mutat be tavaszi színházi programsorozatában a MASZK Egyesület. A Régi Zsinagógában elsőként kedden este A vezér című zenés darabot láthatja a közönség.

Hirdetés

Május végéig monodráma, tánc, ifjúsági és zenés színházi előadások idézik meg a múltat és reflektálnak a jelenre többek között Babits, Fedák Sári, Karády Katalin, a vikingek sagái, a hatalom túlkapásait vizsgáló romantikus dráma és Zoltánfy István festőművész megidézésével.

Május 7-én, kedden este fél 8-kor a Mentőcsónak Egység és a FÜGE Produkció hozza el Szegedre A vezér című zenés darabot, amely a hatalom és az ifjúság viszonyára fókuszál. A szélsőségesen patriarchális világot bemutató történetet Gimesi Dóra írta színpadra, az előadást Pass Andrea rendezte.

A tavalyi premiert követően csütörtökön újra bemutatja Szegeden a Duna Táncműhely és a MASZK Egyesület Képíró című előadását. Juhász Zsolt koreográfus-rendező darabját Zoltánfy István fiatalon elhunyt szegedi festőművész képei ihlettek.

Juhász Zsolt koreográfus-rendező olyan jeles táncművészek közreműködésével állította színpadra a darabot, mint Lőrinc Katalin, Katona Gábor, Frigy Ádám, Fosztó András és Kriston Fruzsina.

Egy csendes kisvárosba érkező színésznő mindennapjait mutatja be a Liget című darab

A kolozsvári Váróterem Projekt Botos Bálint író-rendező Liget című darabjával érkezik szombaton a Régi Zsinagógába. A történet egy csendes kisvárosba érkező színésznőt mutat be, aki éppen személyes és szakmai válságát éli.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház idén tavasszal is visszatér Szegedre: Andrej Boka írta és rendezte a 18 éven felülieknek szóló Csend című előadást, amelyet május 13-án, hétfőn este mutatnak be a Régi Zsinagógában.

Az előadásban egy családi viszonyrendszer bomlik ki a nézők szeme előtt, groteszk, olykor horrorisztikus elemekkel fűszerezve.

A szabadkaiak Csend című előadásukat horrorisztikus elemekkel is fűszerezik

Két előadással is jelentkezik az idei tavaszon a szentesi Horváth Mihály Gimnázium.  Május 16-án előbb a tizedik évfolyamosoktól a Boccaccio- és Hašek-szövegek alapján színpadra állított Csonka Decameron, avagy a törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol című darabot láthatja a közönség, majd a Ki itt belépsz… című produkciót adják elő a tizenegyedikesek.

Május 20-án a Gólyakalifa című „kettéhasadt monodrámát” mutatja be a Füge Produkció, a TITÁNium és a Miskolci Nemzeti Színház. Papp Endre tolmácsolásában Babits Mihály története a mai Magyarországon elevenedik meg. A középiskolások – egyénileg és csoportosan is – ingyenesen nézhetik meg a délután 3 órakor kezdődő előadást, ami este fél 8-tól is megtekinthető lesz.

Az óskandináv népek kultúráját idézi meg a Saga című tácelőadás

Május 24-én az óskandináv népek kultúráját idézi meg a Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Saga című kortárstánc vizsgaelőadása. A Saga című kortárs tánc Rózsa Miklós és Vörös Balázs koreográfiája.

Ugyanezen az estén Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin szerepét ölti magára Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória a Teher alatt nő – avagy: itt nem lehet megmaradni című produkcióban.

Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin szellemét is megidézik május 24-én

A korabeli újságcikkekből, naplókból és levelekből összeállított darab nem nosztalgikus múltidézés: kiderül az est során, hogy az egykori színésznők más-más korban, de ma is időszerű dilemmákkal és kihívásokkal küzdöttek nőként és magyar művészként.

Ugyancsak Fedák Sári alakját eleveníti föl a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze, Szűcs Nelli. A május 27-én látható emlékest anyagát Fedák emlékiratából, korabeli visszaemlékezésekből és levelekből, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvekből, valamint a Színháztörténeti Intézet anyagaiból gyűjtötték össze az alkotók, az estet leghíresebb szerepeit idéző dalok is színesítik.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MASZK Egyesület bemutató előadás alternatív színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés