Hirdetés
Művház 2019. május 4. 14:04

Elhunyt a szobrászművészek szegedi doyenje, Tóth Sándor

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Szeged Pro Urbe-díjas szobrászművésze, Tóth Sándor. Kisfaludi Strobl Zsigmond tanítványa volt. Később többek között megmintázta Marcy Kaptur ohioi szenátort, de Teller Ede is modellt ült neki.

Hirdetés

A nem sokkal 86. születésnapja után a szegedi klinikán elhunyt szobrászművész Miskolcon született. 1951 és 1959 között volt a Képzőművészeti Főiskola hallgatója, ahol rajz és festő szakon Hincz Gyula és Papp Gyula, szobrász szakon Gyenes Tamás, majd Kisfaludi Stróbl Zsigmond volt a mestere.

1959-től három éven át a hódmezővásárhelyi művésztelepeken élt, majd Szegedre költözött.

A hatvanas évek elején részt vett a szegedi művészeti szakközépiskola megszervezésében, a Tömörkény István Gimnázium keretén belül működő iskolában másfél évtizeden át tanított.

A tanítással párhuzamosan rendszeresen részt vett hazai és külföldi kiállításokon, pályázatokon. Munkássága Szeged mellett Nyíregyházához is kötötte, de alkotásai révén ezernyi hellyel említhető.

Ravenna, Róma és a sor még folytatható, különösen a jelentős nemzetközi művésztelepekkel, miként a lettországi Dzintari, a lengyel Zamosc, vagy a litvániai Klaipeda. Olyan kivételesen rangos helyeken szerepeltek kiállításon a munkái, mint a bécsi Kunsthistorisches Múzeum Münzkabinettje, vagy a Colorado Springs-i éremmúzeum. Szegedi templomkapujáért megkapta VI. Pál pápa ezüstérmét.

Archív képeink 2009 októberében, Tóth Sándor szegedi várban megrendezett életműkiállításán készültek (fotó: Rafai Gábor)

Munkáit a Magyar Nemzeti Galériától a Vatikáni Pápai Műgyűjteményekig világszerte számos rangos múzeum őrzi. Egyik Fő művét, az egri székesegyház hét méter magas, tizenkét kazettából álló bronz domborműves kapuját 2004-ben avatták fel.

Hatalmas életművét ezernél több érem, több száz köztéri alkotás és kisplasztika fémjelzi.

Marcy Kaptur Ohio-i szenátor érmét például egyetlen vacsora idején készült vázlattal és másfél nap munkával alkotta meg. Így kaphatta kézbe az amerikai küldöttséggel Ukrajnában járt, Nyíregyházán átutazó politikusnő visszaútjában az őt megmintázó érmet.

Tóth Sándor egy másik érméhez pedig maga Teller Ede ült modellt Debrecenben, 1991 januárjában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pro Urbe-díj szobor Tóth Sándor halál szobrászművész