Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Virágot Algernonnak: a bennünk élő kisegér szívszorító története a Kisszínházban
Művház 2019. május 3. 10:28

Virágot Algernonnak: a bennünk élő kisegér szívszorító története a Kisszínházban

Képriport
Az idei évad utolsó kisszínházi bemutatóját ma este láthatja a közönség Horgas Ádám rendezésében: a Daniel Keyes világhírű regényéből született Virágot Algernonnak című darabot Szervét Tibor alkalmazta színpadra. A szegedi előadás különlegessége, hogy összesen hat színész látható benne, négyen több szerepet is alakítanak.

Hirdetés

Daniel Keyes leghíresebb regénye, a Virágot Algernonnak először novellaként látott napvilágot, majd 1966-ben kisregénnyé bővítette a szerző. Megjelenése óta 27 nyelvre fordították le, és több mint ötmillió példányban kelt el.

Számos film- és színházi adaptáció készült a történetből. Előbbi leghíresebb változata az 1968-as Charly – Virágot Algernonnak, a főszerepet játszó Cliff Robertson Oscar-díjat kapott filmbéli alakításáért.

A szívszorító történet főszereplője a harmincas éveiben járó Charlie Gordon, akinek az IQ-szintje 60 körül mozog. Egy alkalommal lehetősége nyílik arra, hogy megoperálják az agyát, amelynek köszönhetően tudása megsokszorozódik, értelmes és tanult ember válhat belőle. Charlie tanítónője, Miss Kenean is támogatja a műtétet, mert szeretné, ha a férfinak lennének igazi barátai, akik nem nevetnék ki, és akik egyenrangú félként kezelik.

Teszteken és vizsgálatokon esik át, és közben megismerkedik Algernonnal, a kis fehér egérrel, akin hasonló sikeresnek hitt beavatkozást hajtottak végre, és aki ezáltal szuperintelligens egérré lett.

Charlie beleegyezik az operációba, amelynek nem várt hatásai lesznek: rövid időn belül a férfi a világ egyik legintelligensebb emberévé válik. Ám mint annyi mindennek az életben, ennek a változásnak is súlyos ára van: miután Algernon viselkedése megváltozik, és elkezd visszafejlődni, Charlie gyanakodni kezd, hogy az ő állapota sem lehet tartós.

A darab végére Charlie ismét nehéz felfogású, feledékeny, egyszerű lélekké válik. De nem múltak el nyomtalanul az „okosan” töltött hónapok sem. Sok mindent megtanult magáról és az emberekről. Algernon sírjára pedig rendszeresen virágot visz.

Az előadás megindító történet a kitartásról, a tudni akarásról, és egy szellemileg visszamaradt ember szeretetéhségéről.

– A darab és az alapját jelentő könyv is ritka sűrítménye az emberi létünknek. Az, hogy az évek múlásával fejlődik az intelligenciánk, egyre többet tudunk meg a világról, de utána elindulunk az elmúlás felé, ami ezeknek az értékeknek az elveszítéséhez vezet. A létnek ezt a szomorú folyamatát ez a fikciós történet felgyorsítva, sűrítve mutatja be – mondta el portálunknak a próbák kezdetén a rendező, Horgas Ádám.

A szegedi előadás különlegessége, hogy összesen hat színész látható az előadás során, négyen több szerepet is alakítanak. A legtöbbet Csorba Kata, aki a bő kétórás előadás során hat szerepet is megformál.

A főszereplőt, Charlie Gordont Borovics Tamás játssza, a darabban tanítónője, Miss Kenean Menczel Andrea. Partnereik Csorba Kata mellett Balog József, Rétfalvi Tamás és Fekete Gizi, akik két-három, vagy még ennél is több alakot öltenek magukra az előadás során.

Az előadás díszleteit Horgas Péter, jelmezeit Bujdosó Nóra tervezte.

A péntek esti bemutatót követően az előadást az idei évadban még tíz alkalommal láthatják az érdeklődők a Kisszínházban.

Nyitóképünkre kattintva megnézheti a főpróbán készült fotógalériánkat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bemutató Horgas Ádám Kisszínház Virágot Algernonnak Szegedi Nemzeti Színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés