Szegeden 2019. május 2. 18:29

Értéket bárki képes teremteni

Képriport
Tíz éve május 5-én ünnepeljük az Esélyegyenlőség Világnapját. A fogyatékkal élőket segítő szervezetek csütörtök délután a Szent-Györgyi Albert Agórában gálaműsorral és kiállítással hívták föl a figyelmet arra, hogy sok embertársunk a nehézségek ellenére egyedit és értékeset képes alkotni.

Hirdetés
Hirdetés

– Két és fél éve alakult az együttesünk négy taggal, azóta több sikeres fellépésünk volt már – mondta Károlyiné Márta Anikó kerekesszékes táncos, aki a gálán koreográfus tanárával, Kerek Tímeával lépett fel. – Gyakran jönnek létre olyan produkciók, amelyekben fogyatékkal élők olyan partnerekkel lépnek fel, akiknek életét nem nehezítik ilyen körülmények. Ez is fontos része annak a szemléletnek, amely szerint folyamatosan lehet tágítani a fogyatékkal élők lehetőségeit, javítani az életminőségüket – mondta a rendezvény főszervezője, Nagygyörgy Éva, Kreatív Formák Alapítvány munkatársa.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Joób Márton, a városi közgyűlés szociális bizottságának elnöke, az esélyegyenlőségi nap fővédnöke ehhez hozzátette, hogy az önkormányzat minden segítséget megad azoknak a városban működő civil szervezeteknek, szakmai műhelyeknek, amelyek a fogyatékkal élők ellátásáért, boldogulásáért, gyógyításáért dolgoznak. A fogyatékosügyi támogatási keretből az idén is több mint harminc szervezet működését segítette az önkormányzat.

A gálaműsorban felléptek speciális nevelési igényű diákok, illetve különböző fogyatékkal élő amatőr művészek. Színpadra lépett többek között Nagy Ákos, aki Aranyosi Ervin Varázsgömb és Vidám reggelt! című versét adta elő. De ott volt a MÁKSZEM Csoport is, amely a Szegedi Wesley János Általános Iskola 2-3. osztályos diákjaiból szerveződött. A már említett A szegedi KereKestánc csoport otthon érezhette magát a színpadon, hiszen próbáikat a Szent-Györgyi Albert Agórában tartják.

A műsort a Speciális Filmszemle díjnyertes alkotásaiból összeállított filmvetítés, és látássérült alkotók munkáiból rendezett kiállítás követte. Mindkét rendezvény azt bizonyította, hogy értéket bárki képes teremteni, ezért van különös jelentősége például a vakoknak és gyengénlátóknak szervezett művészeti kurzusoknak. A Kreatív Formák Alapítvány kezdeményezésének köszönhetően ugyanis saját alkotások jöttek létre, kerülhettek a nyilvánosság elé.

A most megnyílt kiállítás Ray Charles, Stevie Wonder, Andrea Bocelli vagy Érdi Tamás példáin mutatja be, hogy ők vak, látássérült személyként lettek kiemelkedő előadóművészek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: esélyegyenlőség Joób Márton Szent-Györgyi Albert Agóra