Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 1. 14:18 Forrás: MTI

„A mai világot a selejtezés kultúrája uralja”

Ferenc pápa mondta ezt a május 1-jei általános audienciáján. Itthon a pártok közül az MSZP arról is megemlékezett, hogy éppen ma tizenöt éve, hogy csatlakoztunk az Európai Unióhoz.

Hirdetés

Munkás Szent József napján

A munkájukat elvesztőkért és a munkát keresőkért emelte fel szavát Ferenc pápa, aki a munkanélküliséget a kor világméretű tragédiájának nevezte május elsején a Szent Péter téren tartott általános audienciáján. Ferenc pápa támogatást kért azoknak, akik áldozatos munkájukkal az emberiség közös javát szolgálják. Támaszt kért azoknak, akik elveszítették munkájukat vagy nem tudnak munkát találni. Külön imádságot szorgalmazott a munkanélkülieknek, amelyet a mai kor világméretű tragédiájának nevezett.

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a munka jelentőségét hangsúlyozza. Az egyházfő már többször beszélt arról, hogy a munka elsőrendűnek számít az emberi méltóság szempontjából.

Ferenc pápa szerint a mai világot a „selejtezés kultúrája” uralja, amelynek elsősorban a munkanélküli fiatalok az áldozatai. Korábban azt mondta: a munka nem „kivételezetteknek fenntartott ajándék”, hanem mindenki alapvető joga.

Ferenc pápa a szerdánként a Szent Péter téren tartott általános meghallgatáson Szent Józsefről emlékezett meg, aki a munkások védőszentje. Május elseje katolikus egyházi ünnepnek számít, amelyet 1955 óta munkás Szent Józsefnek szentelnek.

Tóth Bertalan: A kormány saját céljaira használja az uniós támogatásokat

Az MSZP elnöke a munkavállalók ellenségének nevezte a kormányt pártja városligeti majálisán. Tóth Bertalan, az MSZP–Párbeszéd közös európai parlamenti listájának vezetője kijelentette: Magyarország európai uniós csatlakozásának tizenötödik évfordulóját beárnyékolja, hogy olyan kormánya van az országnak, amely saját céljára használja fel az európai uniós pénzeket.

– Ma a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkeresetet, több százezer család dolgozói szegénységben él – mondta. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje közölte: a május 26-i EP-választásnak óriási a tétje, Magyarországnak hitet kell tennie amellett, hogy Európához akar csatlakozni újra, mert ma egyre távolabb kerül tőle.

Dobrev Klára: A világ nagy kihívásaira csak közösen, európai összefogással lehet válaszolni

– Nem igaz, hogy az Európai Unión kívül is van élet, ott csak káosz, nyomor és összeomlás van – jelentette ki a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a párt fővárosi majálisán mondott beszédében. Az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett érvelő Dobrev Klára azt mondta, Magyarországnak nincs más út, csak az, hogy egy erős európai közösség egyenrangú polgára legyen. A politikus, aki beszédében nagy hangsúlyt helyezett a DK európai minimálbérről, családi pótlékról és minimálnyugdíjról szóló ígéreteire, leszögezte, hogy az Európai Egyesült Államok gazdagabb Magyarországot jelent.

– Az elkövetkezendő években a világ nagy kihívásaira, mint például a klímaváltozásra, a globalizáció okozta szegénységre, vagy a nemzetközi terrorizmusra csak közösen, európai összefogással lehet válaszolni – mondta. Az Európai Egyesült Államok nem lopná el a magyarok pénzét a közbeszerzéseken, nem lopná el a fél Balaton-partot, nem venné el a gazdák földjeit, hogy azokon oligarchák nyerészkedjenek, nem rabolná el a budai Várat.

Az Orbán-kormányt bírálva arról beszélt, hogy ma a betegszállítóknak kézben kell vinniük a betegeket, az orvosoknak sokszor a nem sterilizálható eszközöket is újra kell sterilizálniuk, a multinacionális cégek dolgozóit a rabszolgatörvénnyel eladták, a közigazgatásban dolgozóktól pedig nemcsak a szabadságuk jelentős részét vették el, de még az ebédidejüket is. Azért is van ok az elkeseredésre, mert az uniós tagság tizenöt évéből az Orbán kormány tízet elherdált.

Demeter Márta: Tisztességes európai béreket kapjanak az emberek Magyarországon is!

A nemzetgazdaságok teljesítőképességével arányos, közös európai minimálbér bevezetését és közös szociális minimum kialakítását kezdeményezi az LMP – mondta Demeter Márta, az ellenzéki párt társelnöke Pécsen. A politikus az LMP május elsejei rendezvényén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: céljuk, hogy Magyarországon is tisztességes európai béreket kapjanak az emberek. Demeter Márta arra is felhívta a figyelmet, hogy a multinacionális cégek helyett a hazai kis- és közepes vállalkozásokat kell támogatni az európai uniós forrásokból, mert azok teremtenek több munkahelyet. Demeter Márta szerint a Brüsszelben felhalmozódott hatalmat úgy kell alkalmazni, hogy az elszámoltatható, átlátható és ellenőrizhető legyen az európai polgároknak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demeter Márta Demokratikus Koalíció Dobrev Klára Ferenc pápa LMP MSZP Tóth Bertalan
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés