Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. május 1. 10:27

A megújult ligetben csak a majális hangulata maradt a régi

Képriport
Ezreket csalt ki a ligetbe az esős napok után jött hirtelen nyári meleg ma délelőtt. A klasszikus munkásosztály mára eltűnt, de a munka ünnepe megmaradt. Hagyományosan most is sör, virsli és vurstli várta az ünneplőket és a pártok is sátrat állítottak. Botka László polgármester családostul látogatott ki a megújult ligetbe, és nem jött üres kézzel.

Hirdetés

A liget fősétányán több mint félszáz kereskedő és vendéglátós gondoskodik idén is az ételről-italról, az árnyas fák alatt pedig több mint húsz vidámparkos és mutatványos igyekszik estig színesebbé tenni a májusünnepet.

A döntően európai uniós forrásból, egymilliárd forintból teljesen megújult Erzsébet ligetben már kedden délután műsorokkal, koncertekkel, kirakodóvásárral és egyéb vigasságokkal várták a látogatókat. Ma pedig reggeltől estig csúcsra jár a majális.

Botka László a színpadon: két fontos, örömteli bejelentést is tett a polgármester

Nemcsak kereskedők és mutatványosok települtek ki a májusünnep alkalmából a ligetbe, hanem idén is eljöttek a pártok helyi szervezetei. Többek között a Jobbik, a Fidesz, a Momentum és Párbeszéd logóit is lehetett látni a platánok alatt.

A legnagyobb sátrat idén is az MSZP állította, ahol mindegyik baloldali önkormányzati képviselővel találkozhattak a szegediek, de ott volt Szabó Sándor országgyűlési képviselő és természetesen Szeged polgármestere, Botka László is, aki 11 órakor ünnepi beszédet mondott a tisztáson felállított nagyszínpadon, ahol két fontos, örömteli bejelentést is tett.

Botka László ünnepi köszöntőjében először arról beszélt, hogy

  • az egymilliárd forintból felújított újszegedi liget szebb lett, mint valaha volt,
  • hogy a zöld város program keretében tovább folytatódik a szegedi parkok, közterületek felújítása,
  • hogy a város a jövőben is kiemelten fejleszti az óvodákat, iskolákat és egészségügyi intézményeket, mert a szegedieknek elsősorban ezekre van szükségük.

A polgármester szólt arról is, hogy Szeged elsőként mondott nemet a rabszolgatörvényre, mert az önkormányzat igyekszik megbecsülni az itt élők munkáját.

Szeged a legszolidárisabb magyar nagyváros, mert miután az állam teljesen kivonult a rászorulók támogatásából az önkormányzat saját erőből

600 millió forintos szociális alapot hozott létre, hogy egyetlen rászoruló szegedi se maradjon ellátás nélkül.

Két fontos szociális intézkedést is bejelentett a majálison Botka László.

Mivel máris látszik, hogy a szegedi cégek, vállalkozások jó teljesítménye miatt a város kasszájába befolyó helyi iparűzési adó az előre tervezettnél egy milliárd forinttal több lesz, ezért az önkormányzat

– minden szegedi nyugdíjas életét igyekszik megkönnyíteni azzal, hogy az idei évtől 10 ezer forintos támogatást nyújt alanyi jogon,
– a gyermekeket nevelő szegedi családokat pedig szintén alanyi jogon 10 ezer forinttal támogatja minden általános iskolát kezdő gyermek után.

(Az önkormányzat új szociális támogatási formáinak részleteiről portálunkon hamarosan interjút olvashatnak Botka László polgármesterrel.)

Virsli és vurstli, sör és lángos – estig szól a muzsika

A munka ünnepe az idén sem telhet el sült kolbász, marhapörkölt, hideg sör és vattacukor nélkül. A platánok alatt felállított sátrakban most is óriási a választék. Ki-ki talál kedvének és pénztárcájának megfelelő ételt, italt.

Azért nem árt teli bukszával kimenni a ligeti forgatagba. A sült kolbász, a csülök és csirkecomb 10 dekájáért a legtöbb helyen 600-690 forintot kérnek, a csapolt sör 350-400 forint, de kínálnak házi áfonya- és meggysört is 700-ért.

A kürtőskalácsból a kicsi 700, a nagy 1000 forintba kerül. A félliteres üdítők 400-ért, az ásványvíz százzal olcsóbban kínálja magát. Sima lángost 600-ért is lehet enni, a „fullosért” viszont akár 800–900-at is elkérnek.

Szórakozásra is bőséggel lehet költeni vasárnap estig. A gyerekforgón 3 percért 700-at, a felnőttekén ezret is elkérnek, ennyiért viszont ketten is beülhetnek a dodzsembe. Lőni ezer forintért lehet háromszor, a nyeremény pedig ráadás. Itt házirend is van kifüggesztve, amit szigorúan be is kell tartani, mert különben lőttek a lövésnek: „Puskával keresztbe lőni, vándorolni, hadonászni és az árukba lőni szigorúan tilos!”

A szomszédos Horgászparadicsomban 600 forintért akaszthatunk meg egy műanyag halat, ezerötszázért viszont háromszor is bedobhatjuk a horgot a bádogteknőbe.

– Hogy mi a különbség a régi meg a mostani majálisok között? – kérdez vissza Mizsei Zoltán, az ismert zenész, akit a Senior Center sátrában szólítottunk meg. – Hát az, hogy akkor fiatal voltam, most meg már nem vagyok az. Meg az is, hogy harminc- negyven évvel ezelőtt könnyebb volt az élet.
Kiderül, éppen a munka ünnepén született, így ma is, mint évek óta mindig munkával ünnepelheti a születésnapját.

– Most a Szegedi Szenior Harmonikások Egyesületével muzsikálok itt, a ligetben, délután 2-re megyek Vásárhelyre, este pedig az alsóvárosi szépasszonyokat kísérem majd harmonikával.

– ...mert zene az kell...  – de ezt már a nagyszínpadról halljuk, ahová a szegedi színház nagysikerű produkciójának, a Valahol Európában  musicalnek a dalait hozták el a színészek.

Aki pedig lemaradt volna a nagysikerű előadásról, az se szomorkodjon, este két sikeres énekes – Wolf Kati és Vastag Csaba – is ingyenes koncertet ad a ligetben.
Szóval: majálisra fel!

rag

Korábban írtuk:

Botka László beszéde a Ligetből

„Minden nyugdíjas szegedi polgár alanyi jogon tízezer forintot kap a várostól, kompenzálva az elmaradt nyugdíjemelést. De azokat is szeretnénk támogatni, akikre a városunk épül: minden szegedi általános iskolás korú gyerek után tízezer forintos tanévkezdési támogatást kapunk. Ezt a két intézkedést az extra bevételeinkből tudjuk fedezni. Alanyi jogon támogatjuk a polgárokat, Szeged a szolidaritás városa, legyünk büszkék a közösen elért sikereinkre, és folytassuk közösen a munkát. Élje a szabad, szolidáris, európai Szeged!”

„2015 és 2018 között tíz százalékkal nőtt a szegedi cégek száma. Szeged a saját lábán áll, a vállalkozások 15 milliárd forinttal járulnak hozzá a város működéséhez, addig a kormány csak ötmilliárddal. Nálunk alig 2,5 százalékos a munkanélküliség. Már most látszik, hogy 1 milliárd forinttal több lesz az iparűzésiadó-bevételünk. Ezt mind visszafordítjuk a város működésére. Idén a szolidaritás jegyében két fontos intézkedést tudunk bevezetni.”

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

„Nálunk az idősek sem maradnak egyedül, mi már 700 önkormányzati lakást újítottuk fel, és adjuk bérbe rászoruló szegedieknek. Mindannyian büszkék lehetünk a szociális bérlakásprogramunkra, és ígérem, folytatni fogjuk” – mondta beszédében Botka László.

Emlékeztetőül ez a mai program

10.30 A Szegedi Nemzeti Színház bemutatja: Dalok... Valahol Európában
11.00 Botka László polgármester köszöntője
11.15 A Kozmosz Egyesület műsora
11.45 Vásárhelyi Katonazenekar
12.30 Dreamgirls
13.30 Dél-alföldi nótaénekesek műsora, Báder Béla és zenekara
15.00 Skillful Dance Tánciskola
15.30 Ex-Treme Hip-Hop Dance School
16.00 Aktív Sport Aerobik Egyesület műsora
16.30 CDC tánciskola
17.00 A Senior Center műsora
18.00 Coco Bongo zenekar
19.00 Wolf Kati kis élő koncertje
20.00 Coco Bongo zenekar
21.00 Vastag Csaba kis élő koncertje

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: liget majális Május 1.
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés