Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. május 1. 08:39 Forrás: MTI

Szakszervezeti szövetség: magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

Tisztességes bért, napi legfeljebb nyolcórás munkaidőt, ötnapos munkahetet, és általában is több jogot követel a munkavállalóknak és a szakszervezeteknek a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Hirdetés

A szövetség a munka ünnepe alkalmából kiadott nyilatkozatában követeli a munka törvénykönyvének módosítását, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, valamint a túlórára vonatkozó rabszolgatörvényt vonja vissza a kormány.

Követelik

  • a minimálbér megemelését legalább kétszámjegyű mértékben,
  • hogy állítsák vissza a cafeteriát
  • és rendezzék a közszféra béreit,
  • a sztrájkjog újraszabályozását,
  • érdemi párbeszédet és előzetes egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosításánál,
  • valamint egy rugalmasabb nyugdíjrendszer kidolgozását,
  • méltányos nyugdíjemelést.

„Európai bért követelünk a dolgozóknak, s a nemzetközi normáknak megfelelő jogokat a szakszervezeteknek”.

A szövetség szerint a közszolgáltatások területén nagyjából lehetetlenné tették a sztrájk bevetését, évek óta nem sikerült előre lépni az egészséget fokozottan veszélyeztető munkakörökben dolgozók korkedvezményes nyugdíja ügyében, valamint a versenyszférában megjelent a rabszolgatörvény, amely szerint akár hatnapos is lehet a munkahét. A közszolgák ugyancsak sokat veszítettek egy nemrégiben elfogadott törvénymódosítás miatt, mert egyebek mellett odalett a fizetett ebédidő, és elbukták a rendes szabadságuk egy részét.

A szövetség közleményében azt írta: a rendszer egyik legvitatottabb eleme a 2012-től hatályos munka törvénykönyve, amely „alaposan megnyirbálta a dolgozók és a szakszervezetek jogait.

„Könnyebb és olcsóbb lett az embereket kirúgni, megszűnt az érdekképviseletek vétójoga, és a munkavédelem területén is korlátozták a beleszólási lehetőségüket, miközben a munkahelyi balesetek száma folyamatosan emelkedik”

– írták hozzátéve: lehet május elsején ünnepelni, de ezekről az ügyekről nem szabad megfeledkezni, és ez a nap alkalmat kínál arra, hogy a követeléseiket megismételjék, erőt mutassanak. Erre szerintük szükség is lehet, mert a munka törvénykönyve újabb módosítására készül a Fidesz, hogy „tovább csorbítsa a jogainkat”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: cafeteria fizetésemelés Magyar Szakszervezeti Szövetség Május 1. minimálbér Munka Törvénykönyve
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés