Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 30. 20:16

Betiltott Petőfi-strófával tiltakoztak a szakszervezetek Szegeden

Tíz szakszervezet képviselője három szegedi helyszínre szervezett flashmobot a munka ünnepének előestéjén a kormány politikája ellen.

Hirdetés

A 10 szakszervezeti vezető azt akarta demonstrálni ezzel a flashmobbal, hogy vannak közös céljaink, és együtt sokkal többet el tudunk érni, mint külön-külön – mondta a kormányhivatal Rákóczi téri épülete előtt Farkas Andrea, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKDSZ) megyei titkára.

A flashmob nemcsak a szemerkélő eső miatt sikerült rendkívül rövidre, ugyanis Kiss Ernő, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének helyi elnöke Petőfi Sándor Magyar vagyok című versének betiltott versszakát szavalta el. Korábban e verset tiltották le idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara március 15-i ünnepségén, így a felkért nyolcadikos fiú nem mondhatta el a költeményt. Bár a vers a hazaszeretetről szól, de azt utolsó versszakban a költő borúsabb hangnemre vált:

„Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég,
Szégyellenem kell, hogy magyar vagyok!
Itt minálunk nem is hajnallik még,
Holott máshol már a nap úgy ragyog.
De semmi kincsért s hírért a világon
El nem hagynám én szűlőföldemet,
Mert szeretem, hőn szeretem, imádom
Gyalázatában is nemzetemet!”

A rövid szavalat után a demonstráció részvevői átvonultak a Klauzál térre, majd a Dugonics térre, ahol Kiss Ernő újra elmondta a strófát.

Sajnos, a rossz idő miatt kevesen álltak meg, hogy meghallgassák Petőfi sorait. A szakszervezeti vezetők viszont azt ígérték, hogy máskor, és más eszközökkel is tiltakozni fognak a kormány által meghozott rabszolgatörvények ellen.

(Fotó: Szabó Luca)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demonstráció flashmob rabszolgatörvény tiltakozás vers
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés