Hirdetés
Túl a városon 2019. április 30. 09:38 Forrás: 24.hu

Lázár embere is kapott a Szeviép-pénzből

Három sajnálnivaló Lázár Jánoshoz közel álló cégről ír a 24.hu, amelyeket annyira megrázott a Szeviép csődje, hogy folyamatosan nyereségesek voltak azokban az években is.
Hirdetés

„2,4 milliárd forintos kártalanítási keretet osztottak szét állítólag 150-160 vállalkozás között. Azért használtuk az állítólag szót, mert miután kifizették a pénzt, hirtelen elvesztette fontosságát, hogy a szélesebb nyilvánosság is megtudja, kik voltak azok a károsultak, akik tíz év után részesülhettek a kormány által kiosztott pénzéből. Az immár Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség azt állítja, a tárca nem adatkezelő az ügyben, ezért nem tudja kiadni a kedvezményezettek listáját, a pénzosztást bonyolító kormányhivatal pedig különféle jogszabályokra hivatkozva tagadja meg a lista kiadását”

– olvasható a 24.hu friss összefoglalójában, amely a Szeviép-üggyel, Szabó Bálinttal, Lázár Jánossal foglalkozik. Az írás egyik legfontosabb része, hogy megnevez három céget, amelyet kártalanítottak, pedig

„mindhárom cégben az a különleges, hogy nem kellett sem talpra állítani, sem megmenteni. Mind a három nyereséges volt, sőt akadt olyan is közöttük, amelyik kifejezetten jól prosperált akkor is, amikor a Szeviép becsődölt.”

Az egyik a hódmezővásárhelyi HÓDinvest-FAKTOR Zrt., amelynek vezetője és főtulajdonosa Gémes Péter maga mondja el a vásárhelyi fideszes hírmondónak, a Promenádnak, hogy a HÓDinvest pénzügyi cégként eredetileg nem is tartozott a kárpótlásra jogosultak körébe, de Gémes az interjúban maga mondja el, hogy Lázár közbenjárása révén 2018 nyarán módosították a kormányrendeletet, hogy megkaphassák a 60 milliós maximális összeget. Gémes Péter ezért többször köszönetet mondott Lázárnak. „Mellesleg” a cég felügyelőbizottságának 2004 és 2012 tagja volt Kulik Jenő, lázárt János ügyvéd haverja, aki többségi részvényes volt abban a társaságban, amely a Lázár János és családja földjeivel körbevett hódmezővásárhelyi kastélyt birtokolta.

Hasonlóan sanyarú sorsú cég a Borgulya Géza vezette Pannon Útépítő Kft., amelyet Lázár János kampányvideója szerint súlyos károk értek. Mégis a Pannon Útépítő által leadott mérleg szerint szerény mértékben ugyan, de mind 2009-ben, mind 2010-ben nyereséges volt. Különös körülmény az is, hogy a videóban emlegetett 68 milliós, kifizetetlenül maradt követelésnek nincs nyoma a Szeviép-ügy 2015-ös bírósági tárgyalására készült ügyészségi kimutatásban.

„Nagyon megviselte” a csőd a Csavarker Plusz Kft.-t is: 2009-ben hárommillió forintot várt a Szeviéptől az eladott eszközökért, amikor az tönkrement, de csak a felét fizették ki. Az egyébként nyilvánvalóan jogos követelés másik felét most az adófizetők állták, holott ez a cég is nyereséges volt az üzletkötés idején és azt követően is.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lázár János Szeviép Csavarker Plusz Kft. HÓDinvest-FAKTOR Zrt. Pannon Útépítő Kft.