• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A negyvenéves szegedi trolibusz-közlekedést járművek felújításával is megünneplik
Szegeden 2019. április 29. 13:12

A negyvenéves szegedi trolibusz-közlekedést járművek felújításával is megünneplik

Képriport
Negyven éve, 1979. április 29-én indult el a trolibuszos közlekedés Szegeden. Az évfordulót konferenciával, zászlókkal díszített trolikkal és egy felújított jármű bemutatásával is megünneplik.

Hirdetés
Hirdetés

Budapest után a vidéki városok közül elsőként Szegeden indulhatott el a trolibusz közlekedés negyven évvel ezelőtt. Az első vonalat 1979. április 29-én adták át a Bartók Béla tér és Újszeged között, ez az 5-ös számot kapta.

Az induláshoz kilenc ZIU–9-es járművet vásároltak, amelyeket a Pulz utcai villamos kocsiszín hátsó részén tároltak és az első hónapokban vontatóval húzták ki a vonalra.

Szeged trolibuszvonal-hálózata ma már hét viszonylatból áll, amelyen több mint hatvan jármű közlekedik.

A leghosszabb vonal a 19-es, amely Makkosháztól a tarjáni Víztorony térig közlekedik, a nyolc kilométeres útvonalon összesen huszonegy megállója van. A legrövidebb vonal pedig a Bakay Nándor utcától a Széchenyi térig közlekedő 7A-s járat, amelyik három kilométeren keresztül halad és összesen nyolc helyen áll meg.

– Nemcsak múltja, hanem komoly jövője is van Szegeden a troliközlekedésnek – mondta ma délelőtt a jubileumi konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Nagy Sándor.

Az alpolgármester elmondta, a város közlekedési társasága jelenleg négy járművet újít fel, amelyből az első már el is készült és a tervek szerint Szeged napján forgalomba áll.

A Solaris Trollino 12 AC elnevezésű trolit három társával együtt a csehországi Chomutovban vásárolta a közlekedési társaság. A 2006-os négy járművet teljes felújítás után még az idén, fokozatosan forgalomba is állítják.

– A négy felújított troli üzembe helyezése után Szegeden már csak a csuklós járművek között akad majd olyan, amelyik nem alacsonypadlós – monda el az alpolgármester.

Majó-Petri Zoltán, a közlekedési társaság igazgatója arról beszélt, hogy legfontosabb célkitűzésük, hogy tovább fejlesszék Szegeden az elektromos közösségi közlekedést. Jelenleg azon dolgoznak a szegedi szakemberek, hogy a trolibusz és az elektromos autóbusz jó tulajdonságait házasítsák.

– Most egy nemzetközi program keretében olyan kísérleti hibridjármű építésén dolgozunk, amelyik a belvárosban áramszedővel közeledne, utána pedig képes lenne akkumulátorral, felsővezeték nélkül szállítani az utasokat.

A sikerhez még sok apró műszaki problémát meg kell oldani, többek között azt, hogy a jármű akkumulátorát a végállomáson vagy akár menetközben is fel lehessen tölteni elektromos árammal.

A mai nap azonban az ünneplésé: jelenleg egész napos nemzetközi konferencián vitatják meg a szakemberek a trolibusz közlekedés jövőjével kapcsolatos kérdéseket.

A szegedi utasoknak pedig úgy hívják fel a figyelmét a jubileumra, hogy ma az összes troli áramszedőjére apró zászlókat erősítettek.

Az ünnepségsorozat tovább folytatódik: május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján a trolibusz- és villamos telepen nyílt napon várják a szegedieket.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: jubileum konferencia közlekedés SZKT trolibusz ünnep