Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 29. 08:16 Forrás: Szegedi Tükör

Háromezer-hétszáz radírt gyűjtött össze Békei Judit

Képriport
Gyerekkora óta ragaszkodik a radírjaihoz a szegedi tanárnő, olyannyira, hogy mostanra háromezer-hétszázat őriz a dobozaiban. A Szegedi Tükör megnézte a gyűjtemény legjavát a Somogyi-könyvtárban berendezett kiállításon.

Hirdetés

– A nagypapám fiókjából kerültek elő az első radírjaim, ez a fémbetétes, kemény, kerek vagy a Plútó feliratú, amik csak maszatoltak – mutatja gyűjteménye legrégebbi darabjait a szegedi Békei Judit. Általános iskolás kora óta gyűjti kitartóan a különféle radírokat. Egy-egy újság- vagy tévészereplés után is jutott újabb szerzeményekhez, és segítik a tanítványai is a középiskolában, ahol tanít. Sőt egy írószerüzlet is támogatja. Radírozásra nem is használ törlőgumit, azt mondja, tényleg kiment már a divatból.

Egy különleges példány. Vajon ki radírozna vele? Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját is!

Más nyelveken

Arabul a radír mumha, albánul gomë, dánul viskelæder, finnül pyyhekumi, japánul keshigomu, oroszul lasztik, örményül rretin.

Az ízlésesen és aprólékosan rendezett fadobozokból kiemel egy csörgő- és karóraalakút, összeilleszthető puzzle-darabokat is, de akad kártyamintás is, amelyből szeretne minél többet. Judit kedvencei eredetileg cipősdobozokban „laktak”, majd vásárolt dobozokba pakolta át őket, később az édesapja gyártott jó pár speciális tárolódobozt a számukra. Akkor dőlt el a nagy kérdés Judit számára, amikor édesanyja megkérdezte, saját lakásába viszi át a kedvenceit, vagy kidobja őket. Judit megőrizte őket, sőt rendezte is téma és nagyság szerint.

A legtöbb példánya állatokból sereglett össze. Annyi azonban a legóformájúakból is van, hogy már építkezni lehetne. A kollekció érdekessége a szemgolyót formázó, miközben a gyerekek – Judit emlékkönyve szerint – egyöntetűen a kaki-, a vécépumpa- és a vécéalakú radírt díjazzák. A lányoknak a rúzs, a cipő, a szagos sorozat és a hamburgeres tetszik általában, a fiúkat a mobiltelefonok és a számítógépek tárházával, esetleg még a szeletelhető krokodillal sikerül meglepni.

Kicsik, de nem a legkisebbek. A legapróbb egy félcentis virág

– A két nagyobb fiam már tudja, hogy mi is a gyűjtés lényege, sőt sokszor cserélnek is nekem. A kicsi is megszokta már, hogy ez az én játékom – mondja Judit a családja együttműködéséről. Otthon csak egymásra stócolva tartja a radírjait, végül a gyerekkönyvtárban nyílt alkalom megmutatni mindet teljes szépségében.

Ha a hetvennégy dobozt oszlopba tornyozná, el is takarnák a magas növésű gyűjtőt. Judit elmeséli, hogy kapcsolattartásra is igen jó a szenvedélye, egyre több új ismerős jelentkezik a Föld legkülönbözőbb pontjairól, és régi tanítványai sem felejtik el gyarapítani egy-egy sorozatát.

A gyerekek kedvencei

A radír története

A radírgumi feltalálását megelőzően viaszt használtak a grafit vagy a faszén nyomának eltüntetésére a papírról; továbbá használtak héj nélküli kenyeret is radírként, ez azonban könnyen szétesett, és viszonylag drága volt a pótlása a wikipedia.hu szerint. 1770. április 17-én Joseph Priestley írt le egy növényi összetételű gumit, amely képes volt eltávolítani a ceruza írását: „Láttam egy anyagot, amely tökéletesen megfelel a fekete grafitceruza nyomának eltüntetésére a papírról.” Ezt az anyagot rubber (magyarul gumi) névvel illette, ebből származik a radír szavunk. 1770-ben egy angol mérnök, Edward Nairne nevéhez fűzték az első radírgumi piacra dobását, mivel hallott egy világraszóló versenyről, amelyben a legjobb feltalálót keresték. Állítólag magas áron, 3 shillingért árulta a radír kockáját. Nairne szerint véletlenül egy darab gumit használt a kenyérbél helyett, ezzel fedezve fel a radírgumit. Ezután kezdte el az árusítást. Ez volt a gumi első gyakorlati felhasználása Európában. A radír ebben a formájában azonban ugyanolyan hátrányokkal rendelkezett, mint a kenyér. Miután 1839-ben Charles Goodyear feltalálta a vulkanizálást, amely ellenállóvá teszi a gumit, a radírgumi széles körben elterjedt. 1858. március 30-án az amerikai Hymen Lipman nevére jegyezték be az első szabadalmat: a radír ceruza végére illesztését. Később ezt érvénytelenítették, ugyanis ez két létező termék összetétele, nem egy teljesen új feltalálása.

– A szusit Japánból hozta a posta, de van itt macarone és kóla. Focisat Amerikától Anglián át Ausztráliáig mindenhonnan küldtek. A férjem főnöke járt Dubaiban, ismeri a szenvedélyemet, hozott is egy radírt megjegyezve, hogy legközelebb olajfúró tornyot kérjek, azt hamarabb talál. Mindig is szerettem „mütyürködni”, vagyis gyöngyből, drótból ékszereket fűzni, kikapcsol, megnyugtat. Valószínűleg így lett a hobbim egy másik apróság, a radír is – idézi fel Judit. Közben kibontja az igazán extra darabok dobozait. Ezek azért kuriózumok, mert tudnak valami mást is a radírozáson túl. Jobbára világítanak, de előfordul nyúlós, egy valóban csörgő óra, a lapos lyukacsain keresztül betűket lehet rajzolni, a tévésnek a képe mozgatható, a bűvészdobozzal varázsolhatunk, mégis a legbonyolultabb az összerakható kocka. Zánkáról egy csokis radír lapul egy dobozban, A legkisebb egy félcentis virág, a legnagyobb egy hatalmas radír „nagy hibákhoz”. A kollekció folyamatosan bővül, Németországból napokon belül megérkezik például egy szétszedhető matrjoska. Békei Judit egy kezén megszámolta gyűjtőtársait: egy hetvenéves férfi négyezer darabnál jár, és egy szegedi lányon kívül még egy pesti nőről tud, aki ötvenezer radírnál tart.

A legtöbb radír állatos. Itt egy harapósnak látszó fenevad

Mire jó a radír?

A Somogyi-könyvtár kiállításán azt írják: „Szorongathatod, órán nézegetheted, faraghatod, a radírmocsokból kígyót sodorhatsz, felszeletelheted, rárajzolhatod annak képét, akit nem szeretsz, ha mozog a pad, alárakhatod, tornyot építhetsz belőle, tűpárnának használhatod, köpőcsőbe radírdarabkákat téve lövöldözhetsz, és még radírozhatsz is vele.”

* * *

Radírpók ajándékba

A Somogyi-könyvtár földszinti gyerekrészlegében június 22-éig látható a radírkiállítás. Minden hónapban más radíros játékokat játszhatnak a látogatók. A legügyesebbek a végén könyvet és radírt kapnak ajándékba. A könyv stílusosan Csukás István Pom Pom meséi című könyve, amelyben a Radírpók is fontos szerephez jut.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Somogyi-könyvtár Szegedi Tükör radír
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés