Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szeged három legjobb cégénél négyezren dolgoznak: folyamatosan fejleszt a Pick, a SOLE-MiZo és a Contitech
Szegeden 2019. április 28. 09:06 Forrás: Szegedi Tükör

Szeged három legjobb cégénél négyezren dolgoznak: folyamatosan fejleszt a Pick, a SOLE-MiZo és a Contitech

Csongrád megye legjobb cégeinek is az élbolyában szerepel három szegedi vállalkozás: a Pick, a SOLE-MiZo és a Contitech. A Szegedi Tükör portrévázlata.

Hirdetés

Csongrád megye száz legjobban teljesítő cége közül negyvenegynek Szegeden van a székhelye, s több mint 11 ezer 400 itt élő alkalmazottat foglalkoztatnak, miközben a megyei gazdaság teljes árbevételének 65 százalékát termelik meg – derül ki a megye gazdaságát bemutató TOP 100 című kiadványból.

A megyei kereskedelmi és iparkamara évi összesítéséből kiderül: egy év alatt Szegeden nőtt a legnagyobb mértékben, több mint négy százalékkal azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyek bekerültek a TOP 100-ba.

A SOLE-MiZo több mint ezer embernek ad munkát

Milliárdok munkahelyteremtésre

Az önkormányzat néhány év alatt – döntően európai uniós forrásokból – 2,8 milliárd forintot költ közvetlenül a munkahelyteremtés támogatására.

A jók közül is a legjobbak között van a SOLE-MiZo Zrt. A tejtermékgyártással foglalkozó vállalkozás ma már 1077 embernek ad munkát a folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően. A cég nettó árbevétele pedig meghaladja a 66 milliárd forintot.

Nemcsak Szeged, de egyben a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója is a Pick Szeged Zrt. A ceginformacio.hu-n közzétett létszámadat szerint 2292-en dolgoznak a Picknél, miközben a hírek szerint Debrecenben, a tervezett BMW-gyárban a beruházás elején nagyjából feleennyi, ezer új munkahely létesül. Ráadásul a Pick hamarosan újabb fejlesztésbe kezd. A húsipari óriáscég tavaly száz hektár földet vásárolt az ELI és az M5-ös sztráda között. A teljes fejlesztés – a tervek szerint – több mint tíz évet vesz majd igénybe, és a végére Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását hozzák létre. A megnövekedett termeléshez minden bizonnyal nagyobb létszámra is szükség lesz.

Jelentős ipari munkáltatónak számít Szegeden a TOP 100-as rangsor tizenegyedik helyezettje, a Contitech Rubber Industrial Kft. is. A gumitömlőket gyártó vállalat 578 embernek ad munkát. A cég 2016-ben fejezett be egy több mint 2,5 milliárdos beruházást, amelynek köszönhetően harminc százalékkal sikerült bővíteni a gyár kapacitását, és ötven új munkahely is létesült a szegedi gyárban.

A Pick hamarosan újabb fejlesztésbe kezd. Képünk illusztráció

A Csongrád megyei vállalkozásoknál alkalmazásban állók száma jelenleg eléri a 68 ezret, akiknek több mint felét a szegedi vállalkozások foglalkoztatják; ezen belül közel egyharmaduk a TOP 100 cég valamelyikénél talál munkát és megélhetést.

A legjobb munkáltatók között

Első helyet szerzett tavalyelőtt kategóriájában a Pick Zrt. a legvonzóbb munkahelyeket vizsgáló országos felmérésben. A Randstad kutatóintézet a munkavállalók véleménye alapján rangsorolta a cégeket. A kutatás adataiból kiderült, hogy a dolgozók néha még a fizetésnél is előbbre tartják a kiszámítható, hosszú távon tervezhető munkahelyet és azt, ha a foglalkoztató tiszteletben tartja a munka és magánélet arányát.

Ma már országosan is a legalacsonyabb, alig több mint két százalék a munkanélküliség aránya Szegeden. A 162 ezres városban mindössze kétezer-négyszázan keresnek állást. Ezzel Szeged rekorder a nagyvárosok versenyében.

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: ContiTech Szeged Pick Zrt. Sole-Mizo Szegedi Tükör