Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 26. 22:53 Forrás: MTI

Nyelvvizsgázni küldenék Orbánt a tüntető diákok

A felsőoktatási felvételi nyelvvizsgához kötése ellen demonstráltak középiskolások és egyetemisták péntek délután a Parlament előtt.

Hirdetés

A Jövőt a diákoknak! címmel meghirdetett tüntetés szervezője, Gyetvai Viktor beszédében

arra szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szeptember elsejéig tegyen le egy középfokú komplex nyelvvizsgát és adja meg az időpontot és a helyet, ahol vizsgázik, hogy a diákok is vele mehessenek.

Hozzátette: ha ez nem történik meg, népszavazási kezdeményezéssel élnek két témában. 

Egyrészt azért kezdeményeznek népszavazást, hogy ne lépjen életbe 2020-ban, hogy csak nyelvvizsga-bizonyítvánnyal lehessen felvételizni, és addig ne várják ezt el, amíg a magyar oktatási rendszer nem képes a nyelvvizsgára minden diákot felkészíteni. Másrészt azért, hogy Magyarországon ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az egyetemi felvételi elvárásait – mondta.

A tüntetésen Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szóvivője azt javasolta,

addig ne kössék nyelvvizsga meglétéhez a felsőoktatási felvételit, amíg a parlamenti képviselők 85 százaléka meg nem szerzi a középfokú komplex nyelvvizsgát.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviseletében felszólaló Dvorácskó Balázs szerint a javaslat veszélyezteti a pedagógus-utánpótlást, mert a képzésben tanulók jelentős részének most sincs nyelvvizsgája.

A tüntetésen felszólalt középiskolai és egyetemi tanuló is, a Kossuth tér közepén összegyűlt tömegben több ellenzéki párt zászlóit lehetett látni, valamint feltűnt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.

Az Emmi szerint a diákok tüntetése a Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciója 

A minisztérium oktatásért felelős államtitkársága ezt délután, a tüntetés előtt közölte az MTI-vel. Közleményükben azt írták:

négy héttel az európai parlamenti választás előtt a „Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt” ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat.

Közölték: a nyelvvizsgához kötött felvételiről szóló döntést 2014 óta ismerik az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a diákok, bevezetését tehát több mint hat év felkészülés előzi meg.

Azt írták: ez az első kormány, amely segíti a fiatalok nyelvtanulását, és jelentős anyagi terhet vesz le a szülőkről azzal, hogy ingyenessé tette az első sikeres nyelvvizsgát és bevezeti a kétszer kéthetes ingyenes külföldi nyelvtanfolyamokat.

(Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: demonstráció diákok felsőoktatás felvételi iskola közoktatás nyelvoktatás nyelvtanulás oktatás oktatásügy Orbán Viktor Orbán-kormány tüntetés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés