Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 26. 15:46 Forrás: MTI

Hódmezővásárhelyi közgyűlés: éles vita az önkormányzat finanszírozásának felfüggesztése miatt

A Magyar Államkincstár függesztette fel a normatív támogatás folyósítását.

Hirdetés
Hirdetés

Bárány Béláné, a polgármesteri hivatal közgazdasági irodájának vezetője elmondta, az önkormányzatnak tavaly folyósított normatív támogatások felhasználásáról szóló beszámoló beadási határideje a MÁK felé március 20. volt, majd ezt március 25-re módosították. Március 18-án azonban külső támadás érte az önkormányzat informatikai rendszerét. A gazdálkodási rendszer csak hosszú idő után tudott újra teljesen üzembe állni. A vis maior helyzet miatt az önkormányzat a beszámoló benyújtásának halasztását kérte, de erre nem kapott választ. 

Április 3-án arról értesítette a MÁK az önkormányzatokat, hogy amennyiben április 8-ig nem teljesítik beszámolási kötelezettségüket, számolniuk kell a normatív támogatások folyósításának felfüggesztésével - tudatta a szakember. Hozzátette: az önkormányzat április 15-én tudta véglegesíteni a benyújtott beszámolót, melyet néhány nap múlva fogadott el a MÁK.

Varga Ildikó jegyző közölte,

a támadás a teljes informatikai rendszert tönkretette, valamennyi adat eltűnt. Az utolsó teljes körű adatmentés március 15-én történt, ennek visszaállítása több mint egy hetet vett igénybe.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője úgy fogalmazott,

a város és a polgármesteri hivatal korábban soha nem került ilyen helyzetbe, nem fordult elő, hogy felfüggesztették volna az önkormányzat finanszírozását. Ezért a felelősség elsősorban a polgármesteri hivatalt vezető jegyzőt terheli

- mondta.

A politikus kérte, hogy bocsássák a képviselők rendelkezésére az önkormányzatnak külső informatikai szolgáltatásokat végző cégekkel kötött szerződéseket. Mivel ennek Márki-Zay Péter (független) polgármester nem tett eleget, a többséget alkotó Fidesz-KDNP elhagyta az ülést, így határozatképtelenné vált a testület.

A frakcióvezető az ülés után újságíróknak elmondta, a polgármesteri hivatal tavaly december 1-jén kötött szerződését egy céggel havi négymillió forintért informatikai szolgáltatások elvégzésére. A támadás napján újabb, hasonló - kilencmillió forintos - szerződést kötöttek egy másik céggel.

Hegedűs Zoltán úgy fogalmazott, erős a gyanú arra, hogy ezeket a szerződéseket a jogszabályokat megkerülve kötötték, és elképzelhető, hogy a megbízások Márki-Zay Péter vagy a pártja online marketing céljait szolgálják.

A frakcióvezető közölte, a polgármestertől hétfő délutánig várják a dokumentumokat, ha ez nem történik meg, feljelentést tesznek.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beszámoló Fidesz Hegedűs Zoltán Hódmezővásárhely KDNP közgyűlés Magyar Államkincstár Márki-Zay Péter

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés