Hirdetés Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Közgyűlés Szegeden: mini vita a Széchenyi térről; elfogadták a város drogellenes stratégiáját
Szegeden 2019. április 26. 08:14

Közgyűlés Szegeden: mini vita a Széchenyi térről; elfogadták a város drogellenes stratégiáját

Képriport
Már a 13-14 éves gyerekek között is vannak szenvedélybetegek, ezért is volt fontos a drogellenes stratégia megszavazása. Ülésezett Szeged közgyűlése.

Hirdetés

Részletes beszámolót kapott a közgyűlés a rendőri és a katasztrófavédelmi vezetőktől, alaposan megtárgyalták a zárszámadást, és az önkormányzati tulajdonú cégek „dolgait”. Ezután Szeged Drogellenes Stratégiája kapcsán álltak meg a napirendek tárgyalásában, Lauer István ugyanis nagyon szomorú számokat mondott.

Frissítés:

Videónk is van! Ha nincs ideje, vagy lusta végigolvasni részlets beszámolónkat, nézze meg a Szeged Televízió rövid összefoglalóját a közgyűlésről!

* * *

Percről percre tudósításunk a közgyűlésről

(Az oldal alján kezdődik, görgessen le!)

11:21 Vége a közgyűlésnek.

11:20 Minden napirendi pontot elfogadtak, a Fidesz–KDNP frakció egy-egy esetben tartózkodott, illetve nemmel szavazott, de a közgyűlési többség minden esetben gond nélkül biztosította a többséget.

11:11 Máris kezdődik a szavazás

* * *

11:07 Az utolsó négy napirendhez senki nem szólt hozzá, zárt ülés következik.

11:05 A 10–14-es napirendi pontokhoz senki nem szólt hozzá, a 15-öshöz a drogellenes stratégiához Lauer István előterjesztőként szólt hozzá. Köszönte mindenkinek a részvételt. Egyúttal szomorú adatokat is mondott, már a 13-14 éves korosztály is érintett.

10:57 Jön a következő napirend, Hüvös László kérdez a piac kapcsán, miért van most likviditási gondja: elkezdtek adót fizetni, ami korábban nem volt példa, közölte a polgármester. Majd jött a nyolcas napirendi pont, amihez nem szóltak hozzá, majd a kilenceshez Szentistványi István hozzászólt: az ovifoci programról beszél.

10:54 Szentistványi István, szociális bérlakások, újabb forduló: szerinte nagyon sokan vannak még mindig azok, akik nem tudnak továbblépni, és ötévente rettegnek attól, hogy elvehetik a tetőt a fejük felől. Az LMP-s képviselők szerint olyanok is sokan vannak, akik kénytelenek visszaadni a lakásokat. Botka László a szokásosnál erélyesebben reagálva hangsúlyozta, ő az egyetlen polgármester az országban, akinek a városa 620 lakást újított föl, és adott oda a rászorulóknak.

10:52 Haág Zalán újra a közlekedésről beszél, arról, hogy tényleg nehéz közlekedni Szegeden, rosszul van szervezve a közösségi közlekedés. Botka László arról beszél ennek kapcsán, hogy a közösségi közlekedést használók száma azért is csökkent, mert míg korábban a városlakók öt százaléka biciklizett csak, addig ma már a szegediek húsz százaléka.

10:50 Botka László erre azt feleli, nagyon sok bérlő az öt éves határozott idejű szerződés végeztével vissza tudja adni a bérlakást, mert ennyi idő alatt össze tudott gyűjteni annyi pénzt, hogy saját lakást tudjon vásárolni. – Ezt hívják mobilitásnak – jegyezte meg a polgármester.

10:47 Szentistványi István visszatér a szociális bérlakásokra: szerinte fontos lenne, hogy hosszú évekre legyen forgatókönyve az önkormányzatnak ezekre a bérlakásokra. – Mit fogunk évek múlva visszaforgatni, ha a drága lakásokat nem tudja eladni az IKV?

10:44 Újra Haág Zalán beszél: az SZKT-t értékeli, azt, hogy örül, hogy bevezették a kismamabérletet, az időalapú jegyeket.

10:41 Botka László elmondta, 620 bérlakást adott át eddig, májusig további harmincöt lakást újít föl az IKV. – Elenyésző számú üres lakást értékesít csak az IKV –közölte a polgármester.

10:39 Szentistványi István az IKV számaihoz szól hozzá, a lakásfelújításokról beszél. – Egyre kevesebb a kiadható üres lakások száma, valahogy meg kellene oldani, hogy a lakásszám és az igénylések közötti olló ne nyíljon tovább! – hangsúlyozta a képviselő.

10:30 Haág Zalán szól hozzá a gazdasági beszámolókhoz, az IH Rendezvényközpontot kritizálja részletesen.

10:23 Szentistványi István újabb hozzászólása után Szentgyörgyi Pál gyorsan lezárja a zárszámadási vitát, így jöhetett a jogszabályváltozások átvezetése, majd az önkormányzati gazdaságok beszámolói. Ezt is a gazdasági alpolgármester ismerteti.

10:20 Tóth Péter arról beszél, a tér felújítása kapcsán egy Facebook-csoport is alakult, akiknek a képviselőjét fogadta Nagy Sándor alpolgármester. A találkozó után egy kicsit már másképp látják a csoporttagok is a térfelújítást. – A rekonstrukcióval a tér funkcionális terei megújulnak, nagy hasznára válva a térnek.

10:17 Újra Haág Zaláné a szó: – Az a probléma, hogy a korábbi egységes építészeti struktúrát bontják meg. Több évre meghatározza egy-egy felújítás a terek, utcák arculatát!

10:15 Szentistványi István is hozzászól a Széchenyi tér felújításához: – Sosem értettem, miért idealizáljuk a harmincas éveket a tér felújításával kapcsolatosan. Remélem, egy olyan tér jön létre, amely nem drasztikusan, radikálisan változik meg, és figyelembe veszik a városlakók javaslatait is.

10:13 Nagy Sándor reagál:

 • a tervpályázathoz kértek szakértőt a Miniszterelnökségtől,
 • a második tervpályázathoz is delegáltak szakértőt a zsűribe,
 • a szakértők észrevételeit beépítették a pályázati kiírásba,
 • a beérkezett pályaművekről készül majd szakértői vélemény,
 • a díjnyertes terv polgári hangulatot sugároz – a miniszterelnökségi szakértők szerint,
 • mi legyen a szobrokkal? Hiszen azok nem álltak a téren a harmincas években, amikorra a Fidesz visszaállítaná a tér arculatát,
 • Szeged köteles szerződést kötni a Miniszterelnökség által is kiválasztott tervezőkkel,
 • „gondolom a képviselő úr nem állítaná vissza a piacot, nem szüntetné meg a kerékpáros átvezetést”,
 • „az a feladatunk önkormányzatként, hogy a szakmai döntést végrehajtsuk”.

10:06 Haág Zalán hozzászól a zárszámadáshoz. A Széchenyi tér felújításáról beszél. Szerinte hibás adatok, elírások vannak az előterjesztésben, majd kijelenti, a városvezetés folyamatosan pusztítja Szeged építészeti értékeit. – Szeretném, ha valóban térrekonstrukció valósulna meg, és nem egy kortárs elképzelés, amely nem illik bele az elképzelésekbe – mondta Haág Zalán.

10:01 A zárszámadás a következő napirend, Szentgyörgyi Pál alpolgármester ismerteti.

 • Kitér arra, hogy tíz százalékos többletbevétele van Szegednek úgy, hogy az adók mértéke nem változott.
 • A legköltségesebb a helyi közösségi közlekedés finanszírozása: harmincöt százalékát finanszírozzuk, mi városlakók a közlekedésnek, a többit az önkormányzat adja.
 • Ezután a fejlesztéseket, építkezéseket, felújításokat sorolja föl Szentgyörgyi Pál: az útfelújításokról éppúgy beszél, mint az épületfelújításokról, lakásfelújításokról.

9:59 Gyorsan reagál Nagy Sándor az elhangzottakra: rengeteg fát telepített tavaly is az önkormányzat, és ezt idén is folytatja Szeged. Emlékeztetett, a Gyevi temetőnél az épületen ötven százalékban zöld lesz a tető.

9:56 Tóth Péter a következő, Botka Lászlótól az ülés vezetését átvette Solymos László alpolgármester. Tóth azt mondta, a szentmihályi fejlesztéseknek örül, de a bekötő útnál is „rendet kellene rakni”. Szerinte fontos lenne kivilágítani a bevezető utakon a körforgalmakat.

9:53 Rendelettervezetek jönnek, hozzászólás nélkül mentek tovább a településfejlesztési döntésekre, itt Szentistványi István kért és kapott szót.

– Korrektek a fejlesztési anyagok abból a szempontból, hogy a zöldterületi fejlesztésekre is odafigyel: véderdőkkel számol, amelyeknek nagyon nagy gazdasági szerepe van.

9:49 Ördög István és Galiba Gábor jön: a katasztrófavédelmi és tűzoltósági beszámoló a következő napirend.

9:42 Tóth Péter a beszámoló után megjegyezte, egyértelmű, hogy el kellene gondolkozni azon, hogy újra önálló legyen a határőrség, hiszen nagyon sok forrást von el a határvédelem a rendőrségtől.

9:33 Dakos József megyei rendőrkapitány is beszámolt a közgyűlésnek. A határvédelemről beszélt, arról, normalizálódik a helyzet a határon. – A határon rend van!

– Engem nem érdekel a bírság, az nem cél, hanem eszköz. Egy dolog számít: mindenki hazaérjen! – tette hozzá Dakos József, aki azt is elismerte, nem egyszerű Szegeden közlekedni, sőt bevallotta, egy hétig a kinevezése után GPS-szel járt a városban.

9:30 Haág Zalán is hozzászólt a beszámolóhoz: a térfigyelő kamerák telepítéséről beszél, arra kérdezett rá, hogy hogyan, milyen ütemben telepítik a kamerákat. Botka László az válaszolta, először föl kellett mérni a már működő kamerarendszert, azt, hogy hogyan lehet az új kamerákat összehangolni a már működő kamerákkal. Elmondta, az önkormányzat ötvenmillió forintot adott erre, ebből egy új szerverszoba is készül, ahol követhetik a kamerák működését a rendőrök.

9:28 Kozma József is megköszönte a rendőrök munkáját, külön megemlítette azt a Tarjáni Infopontban rendezett találkozót, amelyet nemrég tartottak.

9:26 A rendőrkapitány beszámolója után Botka László bejelenti, a közgyűlés előtt ülésezett a jogi bizottság, kijelölték a kamerarendszer telepítésének a helyét. A polgármester után Szénási Róbert szól hozzá a beszámolóhoz: a petőfitelepi tűz kapcsán köszönte meg a rendőrség és a tűzoltóság munkáját.

9:17 Vége a napirend előtti felszólalásoknak, elfogadta a közgyűlés a napirendet. A hagyományoknak megfelelően az áprilisi közgyűlés a rendőrségi, tűzoltósági beszámolókkal kezdődik. Harkai István szegedi rendőrkapitány kiegészíti az írásbeli beszámolót: a fontosabb rendőrségi statisztikai adatokat sorolja.

9:16 Szentistványi István a következő. Arról beszél, hogy azért vállalta el rendre az LMP szegedi listájának vezetését, hogy minél hatékonyabban képviselhessék az ökopolitikát a közgyűlésben. Majd ő is az EP-választásról beszél, arra kéri a szegedieket, támogassák Jávor Benedeket, mint a leghitelesebb zöld politikust az Európai Parlamentben.

9:14 Haág Zalán a közelgő EP-választásról beszél, arról, hogy a Fidesz megvédené Magyarországot attól, hogy ne legyen bevándorló ország.

9:10 Tóth Péter is szót kért: a Notre Dame felújításáról beszél. Emlékeztette a közgyűlést arra, hogy a Figaro is beszámolt erről, ehhez gratulál a polgármesternek. Majd a petőfitelepi tűzről beszél, azt mondta, a Jobbik minden segítséget megad a családnak. – Azt kérem a közgyűléstől, ha van lehetőségünk, segítsünk!

Botka László azt felelte, az önkormányzat egyből lépett, és segített a családnak.

9:07 Nagy Sándor a következő: ő is május 1-jézik, de máshogy, arra emlékszik vissza, hogy tizenöt éve ezen a napon csatlakoztunk az Európai Unióhoz. – Szeged ennek a döntésnek pénzügyi értelemben is az egyik legnagyobb nyertese: az egyetemi kutatók éppúgy nyertesek voltak, mint a városlakók.

9:04 Napirend előtt elsőnek Kozma József beszél: május 1-jével kezdi, majd az illiberális Magyarországra tér rá – „az állam nem a dolgozóval szolidáris”, mondja a képviselő. Hozzátette: Szeged a legszolidárisabb önkormányzat, hiszen elsőként tiltotta meg az önkormányzati cégeknek a rabszolgatörvény alkalmazását, és sorra újítja föl a szociális bérlakásokat.

9:02 Botka László köszönti a képviselőket és a nézőket. Bejelenti, hogy Martonosi Évát nevezte ki jegyzőnek.

Kattintson nyitóképünkre, nézze meg Iványi Aurél galériáját!

9:01 Köszöntünk mindenkit a Díszteremből, lassan mindenki megérkezik, hamarosan kezdünk!

 

Korábban írtuk:

Összesen tizenkilenc napirendi pontot tárgyalnak nyílt ülésen a képviselők, meghallgatják Harkai Istvánt, Szeged rendőrkapitányát és Galiba Gábort a város tűzoltóparancsnokát is a tavaly évről. De nemcsak ők számolnak be, hanem a száz százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok is, amelyeknek ezután szavaznak az idei évi üzleti terveiről is.

Kezdés kilenckor, kövessenek minket!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300
Cimkék: közgyűlés