Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 25. 18:58 Forrás: MTI

A DK támogatja a diákok nyelvvizsgatörvény elleni tüntetését

A párt tagjai szolidaritásból részt is vesznek a pénteki demonstráción.

Hirdetés

A DK elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az érettségizők több mint fele előtt bezárják az egyetemek kapuit azzal, hogy jövőre csak az jelentkezhet a felsőoktatásba, akinek van középfokú nyelvvizsgája. 

Gyurcsány Ferenc szerint a hivatalos adatok szerint tavaly a diákok 55 százaléka nem rendelkezett ilyennel. Ez a mai fiatalok elárulása, reményeik, esélyeik lábbal tiprása

– mondta. 

Szerinte jelenleg a közoktatásból legalább 450-500 nyelvtanár hiányzik, az állam nem képes biztosítani a nyelvvizsga megszerzésének feltételeit. A hivatalos nemzeti alaptanterv az úgynevezett B1 szintű nyelvtudást teszi kötelezővé, miközben a középfokú nyelvvizsga egy magasabb, úgynevezett B2 szintet képvisel – mutatott rá Gyurcsány Ferenc.

Azt mondta,

jelenleg túlnyomórészt a jobb módú családokból érkező vagy nagyvárosban élő diákoknak van nyelvvizsgája, annak megszerzése lehetőségétől a kistelepülésen élők és a szegényebbek el vannak zárva.

Gyurcsány szerint ezzel nem a nyelvtudás megszerzése ellen beszél, mert a nyelvtanulást kulcskérdésnek tartja. Ezt a tudást azonban szerinte alapvetően az iskolának kell megadnia.

Kérdésre válaszolva elmondta, szerinte nem teszi hiteltelenné a DK-t, hogy a bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba is szerepel az EP-listájukon. Czeglédy Csaba jelenleg jogilag ártatlannak minősül - hívta fel a figyelmet, miközben azt is kijelentette, hogy a férfi ügye át van itatva politikai, koncepciós elemekkel. A vádhatóság azzal környékezte meg, hogy akár megalapozatlanul is tegyen terhelő vallomást más politikusokra, ezért aki egy ilyen eljárásban becsületes tud maradni, az megérdemli, hogy büszkén nézzünk rá – közölte.

Egy újabb felvetésre megerősítette, hogy a Demokratikus Koalíció továbbra is támogatja Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét.

A Demokratikus Koalíciót lényegesen jobban zavarja a Fidesz jelene, mint a Jobbik múltja

– reagált arra, hogy a DK alelnöke, Vadai Ágnes felszólalt a Jobbik egyik jászberényi lakossági fórumán.

(Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Demokratikus Koalíció DK felsőoktatás Gyurcsány Ferenc közoktatás nyelvoktatás nyelvtanulás oktatás oktatásügy Jobbik
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés