Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 25. 18:34 Forrás: MTI

Trócsányi Szegeden mutatta be, mekkora gazdasági megfejtő 

Hatalmas bölcsességet osztott meg a hallgatókkal egy konferencián az igazságügyi miniszter: az EU csak akkor lehet versenyképes, ha tagállamai megőrzik és erősítik versenyképességüket. Gondolta volna?

Hirdetés

Trócsányi László a Europe Direct Szeged és az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation - EPLO) konferenciáján azt mondta,

Európa gazdasági ereje tagállamai gazdasági erejében, politikai ereje tagállamai politikai elkötelezettségében nyilvánul meg.

Hozzátette: ez állandó koordinációt igényel, amelynek színteréül az európai intézmények szolgálnak.

Nem állt meg itt, továbbment: az MTI szernt leszögezte, hogy

a megfelelő jogi környezet a befektetők számára alapvető fontosságú. A jognak segítenie kell, nem gátolnia a gazdasági fejlődést, ezért tekinti fontos feladatnak az EU a bürokráciacsökkentést és a deregulációt.

Az elmúlt évek hazai lépései közül a miniszter kiemelte a választottbíráskodásról szóló törvényt, ami alkalmas arra, hogy új lendületet kapjon a jogvitarendezésnek ez a módja Magyarországon.

A magyar versenyképességet segíti az is, hogy nemzetközi példák alapján a legfontosabb kódexek már elérhetők angol nyelven. Ez a munka folytatódik újabb törvények fordításával – mondta a politikus.

Szerinte a fizetségképtelenségi jog szorosan összefügg a versenyképességgel. Amíg egy cég alapítása néhány perc, a megszüntetése hosszú folyamat - tette hozzá. Az új szabályozás előkészítése már folyik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szakértőinek bevonásával. Az új törvény egyik fontos célja, hogy elősegítse a fizetési nehézségekkel küzdő, de működőképes cégek reorganizációját.

Trócsányi szerint rendkívül érzékeny kérdés, hogy milyen legyen a viszony a harmadik országból érkező befektetésekkel.

Az unió igyekszik megvédeni saját belső piacát, ugyanakkor szükség van a globális szereplőktől érkező befektetésekre, amelyekért verseny folyik a világban.

Vannak azonban olyan stratégiai ágazatok, amelyekben rendkívül fontos a befektetések kontrollja – mondta.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Trócsányi László EU Európai Unió gazdaság igazságügyi miniszter jog Orbán-kormány
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés