• Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Gyönyörködő lélekkel festeni: kiállítás nyílik Tornyai János műveiből a róla elnevezett hódmezővásárhelyi múzeumban
Művház 2019. április 25. 17:41 Forrás: MTI

Gyönyörködő lélekkel festeni: kiállítás nyílik Tornyai János műveiből a róla elnevezett hódmezővásárhelyi múzeumban

Tornyai-emlékév van a szomszédban, aminek ez az egyik fontos eseménye lesz.

Hirdetés

Miklós Péter, a közgyűjtemény igazgatója a vasárnap nyíló tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mintegy kétszáz alkotást felvonultató kiállítás a Tornyai János születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett emlékév egyik kiemelkedő eseménye.

A látogatók a bemutatandó alkotások segítségével képet kaphatnak a festőművész pályájának különböző korszakairól, látásmódjának változásáról

- mondta.

Nagy Imre művészettörténész szerint a gyűjteményes kiállítás rendezését csaknem másfél éves előkészítő munka előzte meg. A tárlat anyagának gerincét a hódmezővásárhelyi múzeum gyűjteménye adja, de kölcsönöztek műveket más intézmények is, így az életmű korai szakaszát reprezentáló húsz nagyméretű festmény a Magyar Nemzeti Galériából érkezett.

A kiállítás egyfajta időrendi sorrendet követ, de igyekszik néhány tematikus csomópontra is felhívni a látogatók figyelmét. Tornyai János a magyar parasztság ikonikusnak tekinthető témáit festette pályája elején, de ahogy fogalmazott 1917-ben: „kiszeretett a parasztból”, és elkezdte megörökíteni az Alföldet olyan látásmóddal, aminek a kialakulásában fontos szerepe volt házvezetőnőjének, élettársának és később festőtársának, Kovács Márinak.

A tárlat kurátora szerint ezek a színgazdag, rendkívül oldott munkák teljesen más kategóriába helyezik a festőművészt az akkori magyar festészetben, mint ahova eddig sorolta őt a művészettörténet.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: festészet Hódmezővásárhely kiállítás