Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 25. 17:08 Forrás: MTI

MSZP–Párbeszéd: Le kell állítani a kilakoltatásokat

A kormány felelősségét hangsúlyozták a devizahiteles probléma miatt és a kilakoltatások leállítását sürgették ellenzéki politikusok és civil szervezetek képviselői csütörtökön.

Hirdetés
Hirdetés

Szakács László, az MSZP elnökhelyettese a Pesti Központi Kerületi Bíróság épülete előtt, ahol mintegy ötven devizahiteles tüntetett, arra hívta fel a figyelmet, hogy

öt nap múlva, április 30-án lejár a kilakoltatási moratórium és „elkezdődik a magyar családok ezreinek utcára hajítása a devizahitel miatt”.

Szerinte a fideszes többség nem hajlandó a bankok oldaláról a magyar családok oldalára állni, ezért kíváncsi arra, megszavazzák-e azt a parlament előtt lévő javaslatot, ami azzal egészítené a családvédelmi akciótervet, hogy kisgyermekes családokat nem lehet kilakoltatni.

Szakács László azt követelte,

a kormány mondja fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal kötött paktumot, azonnal állítsák le a kilakoltatásokat és számoltassák el újra a bankokat.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja elmondta, az elmúlt három évben 10 ezer kilakoltatás volt Magyarországon. A kilakoltatás előszobája a hajléktalanságnak és az országban félmillió ember retteg attól, hogy elveszíti otthonát – tette hozzá. Bírálta a hajléktalanság kriminalizálását, a devizahiteles törvényeket, sürgette a hitelszerződések semmissé nyilvánítását és azt mondta, az Orbán-kormányt terheli „ez az egész súlyos történet”.

Azt is firtatta,

milyen morálra vall az, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter, a Fidesz európai parlamenti (EP-) listavezetőjének ügyvédi irodája védi a bankokat a hitelkárosultakkal szemben.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közölte, üzeni a kormánynak,

nem azok a csalók, akik felvették a devizahiteleket, hanem azok, akik cserbenhagyták őket. Cserbenhagyás az, hogy pár embert kimentenek, a többséget pedig benne hagyják a pácban

– hangoztatta, hozzátéve: a Fidesz-KDNP erkölcsileg megbukott.

Szabó József, a Hiteles Mozgalom vezetője szerint a Kúria mindent elkövetett, hogy a devizahiteles szerződéseket megmentse. A Kúria azért felelős a most is folyó végrehajtásokért, mert nem lett volna joga kidobni a fogyasztóvédelmi elveket – hangoztatta.

Polgár Zoltán, a Jogállamért Egyesület képviselője szerint közel kétmillió ember otthona van veszélyben a devizahitelszerződések miatt. A magyar kormány amennyiben nem tesz semmit a kilakoltatások megakadályozásáért bűnsegéddé, tettessé válik a népirtás bűntettében – fogalmazott.

(Fotó: MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: devizahitel kilakoltatás MSZP Párbeszéd Szakács László Szél Bernadett

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés