Szegeden 2019. április 25. 11:18

Jegybevételi csúcsot döntött tavaly a Vadaspark és a Szabadtéri is

A pénteki közgyűlés előtt a szakbizottságok közül utolsóként a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság is megtárgyalta a városi képviselők elé kerülő előterjesztéseket. Az önkormányzati cégek beszámolóiból és üzleti terveiből néhány komoly változás is kirajzolódott. 

Szentgyörgyi Pál, gazdasági alpolgármester a bizottság előtt röviden értékelte az önkormányzati tulajdonú cégek tavalyi munkáját, és kiemelte a testület elé kerülő idei üzleti tervek főbb elemeit. Az IKV Zrt-ről például elmondta, hogy az ingatlankezelő cég legfontosabb feladatát tavaly sikerült teljesítenie, ugyanis az üresen álló önkormányzati bérlakások felújítása és bérbeadása folytatódott. Az utóbbi három évben 200-200 ilyen lakást pályázattak meg a cég munkatársai, és az idén is hasonlóak az elvárások. Lesz azonban új tevékenysége is az IKV-nak. Új nyilvános WC-k nyílnak ugyanis a városban, és ezek üzemeltetése az ingatlankezelő feladata lesz.

A cégek munkáját nehezíti, hogy ki kell gazdálkodniuk a minimálbéremelés költségeit, ugyanakkor a bérfeszültség elkerülése érdekében - lehetőleg arányosan - a magasabb bérkategóriába tartozóknak is emelést kellett adni. A kiadások nem csupán emiatt emelkednek azonban jelentősen (mintegy 30 százalékkal) a Szegedi Sport és Fürdők Kft-nél. A céghez tavaly szeptembertől új vezető érkezett Drégelyi Zoltán személyében, aki teljesen át akarja alakítani a kft struktúráját. Bővíteni szeretné a tevékenységi kört, így a korábban alvállalkozóknak kiadott tevékenységeket (például a létesítmények büféinek üzemeltetését) vissza akarja venni. A Szegedi Sport és Fürdők Kft a kiadásokkal arányban szeretne maradni, ezért 30 százalékkal nagyobb bevételre számít az idén, mint tavaly.

Rendkívül sikeres évet zárt a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft, valamint a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft. Mindkét cég jegyeladási csúcsot döntött tavaly, amit nehéz lesz túlszárnyalni az idén. A Szegedi Szabadtéri Játékok számara a legnagyobb kihívás idén az lesz, hogy a most felújított újszegedi színpad lehetőségeit a lehető leghatékonyabban használja ki. A Szegedi Vadaspark a tavaly átadott elefántháznak köszönhette a rendkívüli eredményt, most épp azon fáradoznak a cég munkatársai, hogy orrszarvúak számára alakítsanak ki élőhelyet a park területén.

A Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft-ről szólva az alpolgármester elmondta, hogy az Ifjúsági Ház szinte folyamatosan teltházas előadások helyszíne, ugyanakkor hatalmas kihívás a cég számára a Belvárosi Mozi, valamint a Partfürdő felújítása. Különösen ez utóbbi munkálatokkal kell haladni, hiszen ez nem csupán a Szegedi Ifjúsági Napok helyszíne, de a Maty-éren augusztusban rendezendő kajak-kenu világbajnoksághoz kötődő szurkolói tábort is itt rendezik meg a tervek szerint, így a felújítást addigra be kell fejezni.

A városban zajló megannyi beruházást koordináló Szeged Pólus Kft-nél is rengeteg a kihívás. A cég bővülő feladatai ellenére önfenntartó, ugyanis az uniós projektek költségeiből fedezi a kiadásait. Minden nagyobb és kisebb beruházás koordinációs feladatait ők végzik, így az út- és járdarekonstrukciós munkálatok is hozzájuk tartoznak. A bizottság döntött az idén rendelkezésre álló út- és járdarekonstrukciós keret egy részének felhasználásáról is. Ez a teljes keret közel egymilliárd forint, amelyből most négy és félmillió forint elköltéséről született döntés. Felújítási munkák lesznek az újszegedi Radnóti, Torockói, valamint a Hargitai utcáknál, a belvárosi Madách utca és Párizsi körút találkozásánál, valamint ebből a keretből tervezik meg a tápéi Budai Nagy Antal utcán található COOP ABC-nél a gyalogos átkelőt.      

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság