Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 25. 10:39

Egy napra Szegeden is a lányoké lesz a pálya

Magyarország több tucat városban, közöttük Szegeden szervezik meg április 30-án a lányok napja programsorozatot, amelynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló lányok jobban megismerhessék a ma még férfiasnak tartott szakmákat.

Hirdetés

A sztereotípiák miatt nem választják a természettudományi, műszaki és informatikai pályákat, pedig a lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban – közölte a Lányok napját szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke a Jó reggelt, Magyarország! című rádiós műsorblokkban.

Balázsi Katalin azt mondta, hogy 2012 és 2017 között 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, tehát történt némi növekedés, de még mindig kevés a lány a természettudományi, műszaki és informatikai területeken.

Az április 30-ai Lányok napja célja ezért az, hogy megismertesse a lányokkal és népszerűsítse körükben ezeket a szakmákat – fűzte hozzá.

A lányok napja eredetileg amerikai kezdeményezésre jött létre és évente az összes csatlakozó országban ugyanazon a napon rendezik meg. A program hosszú távú célja, hogy felhívja a lányok figyelmét a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákra.

Képünk illusztráció

A nyolc éve megszervezett eseményen Magyarorszgáon eddig mintegy tízezer felső tagozatos általános iskolás és középiskolás lány vett részt. A lányok idén országszerte 1300 helyen – egyetemeken, cégeknél, kutatóintézeteknél – vehetnek részt ingyenes programokon.

Szegeden az SZTE TTIK Informatikai Intézetében, az Árpád tér 2. szám alatt várják az informatikus hivatás iránt érdeklődő lányokat április 30-án, kedden 9-től 14 óráig.

Az 1990-ben alakult Informatikai Tanszékcsoport alapfeladata a modern informatikai és számítástudományi ismeretek oktatása, valamint a tudományos életben és innovatív fejlesztésekben való aktív részvétel.

Az SZTE TTIK Informatikai Intézete a Lányok napján látványos bemutatókkal nyújt betekintést a hétköznapjainkat is meghatározó technológiai újdonságokba és az azokhoz kapcsolódó kutatási eredményeibe olyan különböző területeken, mint a virtuális valóság, a robotika és a mozgás- vagy orvosi jelek szenzoros mérése.

Szegedi program

  • 9.00: Nyúl László Intézetvezető megnyitója
  • 9.20: Labor látogatás a Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék laborjaiba. Lékó Gábor vezetésével bemutatnak egy háromdimenziós kamerát, valamint egy 3D szkennert is.
  • 9.40: Labor látogatás a Műszaki Informatika Tanszék speciális Ipari Informatika és Méréstechnika laborjaiba. Szépe Tamás vezetésével az ipari robottechnológia világába nyerhetnek betekintést a résztevők.
  • 10.00: Informatikus lányok előadásai, akik bemutatják, mivel foglalkoznak.
  • 10.40 Váradi Julianna előadása (LogMeIn)
  • 11.00 Pizzázás, beszélgetés, személyes tapasztalatok megosztása
  • 12.00 Programozás a gyakorlatban
  • 13.30: Zárás

A programokon való részvétel minimum életkora: 12 év.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Lányok napja pályaorientáció program SZTE

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés