Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 24. 11:12

Harmincnégy sportegyesületet működését támogatja az önkormányzat

Szerda délelőtt ülésezett a városi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási, valamint a foglalkoztatási, szociális és sportbizottsága. Mindkét szakbizottság tárgyalta a tavalyi költségvetés zárszámadását.

Hirdetés

Az önkormányzat 2018-ra tervezett bevételei 93 százalékban teljesültek, ami közel 60 milliárd forintot jelent. Az állami támogatások összege valamivel több mint 6 és félmilliárd forint volt. A tervezett működési bevételek 80 százalék fölött valósultak meg tavaly, ami valamivel kevesebb, mint 4 milliárd forintot jelent.  A kiadások oldalán 67 és félmilliárd forint áll, ennek az összegnek a 14 és fél százalékát költötték a város üzemeltetésére, több mint 3 és fél százalékát szociális kiadásokra, 6 és fél százalékát kulturális célokra. Fejlesztésre 5,7 milliárd forintot fordítottak, ami a teljes kiadás 14 és fél százaléka, az ifjúsági és oktatási jellegű kiadások a teljes összeg 9 százaléka volt 2018-ban.

Jelentős összeget fordított az önkormányzat a Zöld város kialakítása nevű uniós projekt önrészének biztosítására, ez több mint 1,2 milliárd forintot tett ki. A fejlesztések az Újszegedi liget megújítására és Odessza városrész zöldebbé tételére összpontosultak. Belső-Tarján városrész, belváros, és a Vértó-környéki fejlesztések a projektek közbeszerzéseinek előkészítési és kiírási vagy elbírálási szakaszában tartottak tavaly. A kerékpárutak fejlesztésére is jelentős összeget szánt az önkormányzat, 2018-ban több mint 260 millió forintot fordítottak erre a célra. A Modern Városok Program keretében eddig két projektet támogatott a kormány. Új fedett uszoda építése előirányzatból 237 millió érkezett meg az önkormányzat számlájára 2018 végéig, a Széchenyi tér II. világháború előtti arculatának helyreállítására indított tervpályázatra pedig 6 és félmillió forintot adott a kormány. 

A százszázalékos önkormányzati tulajdonú önkormányzati cégek éves beszámolói is a pénteki közgyűlés elé kerülnek. Általánosságban azt lehet mondani, hogy jó évet zártak tavaly a cégeink – mondta a 14 önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságról Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester.

Ezek a cégek most nyújtják be idei üzleti tervüket is, amelyeket a két bizottság elfogadásra javasolt a közgyűlésnek. Drégelyi Zoltán, a Szegedi Sport és Fürdők Kft ügyvezető igazgatója szóban is kiegészítette cége tervét. Azt mondta, hogy szeretnék az intézményeiknél a bérbe adott tevékenységeket saját körükbe vonni. Elsősorban a vendéglátás területén tervezik azt, hogy a bérleti szerződések lejártával az intézményeikben működő büféket saját maguk üzemeltetik majd a jövőben. Ez már megtörtént például az Anna Fürdőben. Attól is komoly bevétel-növekedést remélnek, hogy a jövőben elektronikus úton is be lehet majd fizetni az úszástanfolyamok és más szolgáltatásaik díját.

A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság bizottság megvitatta a kábítószerügyi egyeztető fórum éves jelentését a város drogellenes stratégiájának végrehajtásáról. Lauer István, a kábítószerügyi egyeztető fórum elnöke két nyugtalanító jelenségre hívta fel a bizottság tagjainak figyelmét. Az egyik, hogy a partidrogok helyét a feketepiacon kezdi átvenni a herbál, ami nagyon kiszámíthatatlan és veszélyes drog. Azt is tapasztalta az egyeztető fórum, hogy jelentősen nőtt az alkoholfogyasztás a középiskolások körében.

Kiírják a szegedi sportegyesületek részére az utánpótlás-nevelés támogatására szolgáló pályázatot. A keretösszeg 10 millió forint, a beadási határidő május 24-e. A sportegyesületek támogatásáról viszont már döntött a bizottság. Az idén a tavalyinál 10 millióval több pénz áll rendelkezésre, így 60 millió forint elosztásáról döntött a testület. Harmincnégy egyesület kap működési támogatást az önkormányzattól, a 6 millió forintos kiemelt támogatástól a félmilliós segítségig. Amennyiben a közgyűlés is megszavazza az előterjesztést, a támogatásokról értesítik a sportegyesületeket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés