Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2019. április 24. 08:30

Grimm fivér újjászületett: Szabó Bálint úgy mesél, mint soha senki

Nagyot ment Lázár János fizetett provokátora húsvét előtt, erre a pazar teljesítményre pillantunk most vissza.

Hirdetés

Visszavont interjú a B1 blogon

A megjelenés körülményei is fantasztikusak, egyúttal jól jelzik a médiaviszonyokat, a lex Répássynak nevezett törvény félreértelmezését, a súlyos szereptévesztéseket, tévképzeteket.

„Egy újságíró interjút készített Szabóval, aki telefonon sok mindent mondott, majd a láttamozásra átküldött anyagot lényegesen átírta; gyakorlatilag kiherélte.

Az újságíró így már nem járult hozzá, hogy az értékét veszített szöveg megjelenjen.

Szabó Bálint viszont ahhoz nem, hogy az eredeti változat jelenjen meg.
A megrendelő lap azonban nem akarta közölni az át nem írt verziót.

A riporter ezután elküldte szöveget a B1 blognak, mi pedig arra jutottunk, az interjúalanynak nincs joga letiltani az általa mondottakat. Azon legfeljebb stiláris módosítást és pontosítást eszközölhet, a mondanivalót utólag érdemben nem módosíthatja. Szabó azonban nemcsak a saját válaszait írta át, hanem még a kérdéseket is.”

És ez még csak a fölvezetése volt a beszélgetésnek.

Amelyben aztán ilyen remek mondatok voltak:

„Jelenleg Szegeden ott tartunk, hogy két éve megérdekezett ide Kubatov Gábor, akinek van egy helytartója, Maróti Gábor. Gyakorlatilag ez a két úriember kézivezérli a teljes helyi jobboldalt, a hozzákapcsolódó médiumokat és gazdasági hátteret.”

„2019 év elejétől (...) Kubatov Gábor minden héten, minden szombaton itt van, és ő irányítja, ő kézivezérli a szegedi Fideszt.

(...)

Szombaton reggel megérkezik Kubatov Gábor, és értekezletet tart. Ott vannak a választókerületi elnökök – Szegedhez kettő tartozik –, ott van a helyi Fidesz elnöke, Bartók Csaba, ott vannak a Budapestről importált emberek, mint Kobza Miklós, Belénessy Csaba és társaik, meg persze a Maróti Gábor is, és megbeszélik, hogy a következő héten mi történjen.

Így készülnek el a nagyinterjúk a Szeviép-vezér Baranyi Sándorral, odavezénylik a Békés megyéből importált fidelitaszosokat Ujhelyi István sajtótájékoztatójára, kiküldik a budapesti cég drónját az Ujhelyi házához. Ez így működik.”

„Amennyire látom, komoly üzleti érdekei vannak Kubatov Gábornak.

(...)

A kormányzati körökhöz kötődő beruházások, az állami pénzek körül szeretne sertepertélni. Ez az egyik része a dolognak, a másik pedig, hogy szeretné a személyes politikai befolyását Szegedre kiterjeszteni. Neki az is megfelelő, ha Botka marad polgármester, és az embere, Maróti Gábor pedig a helyi Fidesz irányítójaként tud majd üzletelni. Amennyire látom, zuglói modell készül kialakulni Szegeden is, ha Kubatov a helyi Fidesz alárendelésére megkapja a miniszterelnök felhatalmazását.”

„Ki akarnak csinálni. A feljelentésről szóló cikkek megjelentek, majd jó pár helyről azonnal le is kerültek. Ez egy abszolút Kobza Miklóshoz kötődő magánakció volt.

(...)

Ezeket az embereket, Kapitány Gergőtől Belénessy Csabán át Kobzáig mind Kubatov hozta Szegedre, és ha megnézi, ezek az emberek a saját területükön egyszer már leszerepeltek, félre lettek téve.”

„A miniszterelnök döntésétől függetlenül elindulok. Bízom abban, hogy a miniszterelnök és a kormány támogatni fogja az általam már kidolgozott szegedi programot, de nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mindenképpen elindulok.

(...)

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy én létezem, az utóbbi tíz évben bizonyítottam, felépítettem valamit. Van programom, van csapatom, beleálltam ebbe a küzdelembe. Ha valaki biztosítja Botka László politikai túlélését vagy győzelmét, az nem én leszek, hanem az a Kubatov Gábor, aki messziről jött embereket idehoz, szegedieket félreállít, és szétveri Botka mindenféle ellenzékét. Utolsóként engem is megpróbál tönkretenni, de én ezt nem fogom hagyni, és ha kell, akkor nyíltszíni harcot fogok folytatni vele.”

Ellenszél: ahol rátett még egy lapáttal

Három nappal később megszólalt az ellenszélnek, itt a mozgalmáról is beszélt, gyorsan ki is ragadnánk egy gondolatot innen is:

„Maga a mozgalom alakulásától kezdve olyan emberekből verbuválódott, akik nem szeretik a politikai csatározásokat”

És reagálnánk is rá: ha nem szeretik a politikai csatározásokat, és bejutnak a közgyűlésbe, akkor ott mit csinálnak majd? Nézegetik a Díszterem festményeit? A politizálásnak nem az a lényege, hogy harcolok, csatározok azokért, akik megválasztottak, azért az eszméért, vagy, ahogy Szabó szereti mondani, azokért az ügyekért, amelyekben hiszek, amelyekért tenni akarok?

De akkor nézzük a Fidesszel kapcsolatos megszólalásokat:

„Először azt hittem, hogy lehet jó is, ami itt elindul, mármint ha a helyi Fidesz működésébe fentről beleszólnak, mivel az Szegeden rémgyenge volt, de a Fidesz pártigazgatójának érkezésével nyilvánvalóvá vált, hogy a helyzet csak rosszabb lesz, mert amikor láttam, milyen eszközökkel dolgozik Kubatov jobbkeze, Maróti Gábor, onnantól azt mondtam, hogy velük nem közösködöm.”

„Lázár Jánossal a kapcsolatom régre vezethető vissza. Háromszor-négyszer egy vásárhelyi ügyben kerestem meg őt, mint polgármestert, utána a Miniszter úrral szakmailag dolgoztunk össze, nem politikailag. Két kártalanítási program lemenedzselése volt a mi közös munkánknak a metszete. A K’Art kapcsán ez ki is fújt, mert pattog a labda közte és a vásárhelyi polgármester között. Van erre vizsgálóbizottság, annak várjuk az eredményét. A Szeviép-ügyben a folyamat átnyúlt, most is tart egyébként. Jelenleg a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökséggel és a pénzügyminisztériummal van egyfajta kapcsolatom.

(...) hogy ő miért nem véd meg: erre nincs igényem, azt gondolom, meg tudom magam védeni. Egy koholt váddal próbálnak engem most hírbe hozni.”

„A Fidesz négy embert mér, pontosabban ezek Kubatov Gábor kutatásai: Szabó Gábort, az egykori rektort, Ádám Attilát, ő egy szegedi ügyvéd, aki érdekes módon a volt polgármester Bartha Lászlónak a köréhez tartozik, méri ezen kívül Nemesi Pált, ő az Iparkamara jelenlegi elnöke, illetve Bartók Csabát, aki a helyi Fidesz elnöke, volt kézilabdázó. Utóbbi hármat azért méri, mert rájuk gondol, mint esetleges polgármesterjelöltek. Szabó Gábort pedig azért méri, mert egyetemi és egyházi körökben (ugye ez egyet jelent nálunk a Püspök úrral), felmerült az ő neve, mint egy köztiszteletben álló, Botka László által is elismert személy. Ugyanakkor én úgy tudom személyesen Szabó Gábortól, hogy őt erről nem kérdezték meg, ami ugye udvariatlanság, másfelől pedig ő ezt köszöni szépen, nem vállalná.”

„Egyértelműen Bartók Csabát akarnák ők. Tehát, ha valamiért győzedelmeskedik az a Kubatov-féle vélemény, hogy egy echte pártkatona kell ide Szegedre (ez szerintem annak a beismerése, hogy Botka László marad, de a Fidesz megpróbál néhány pozíciót megszerezni), akkor egyértelmű, hogy Bartók Csaba lesz a jelölt, a másik két ember ismeretlen. Ennyi idő pedig már nagyon kevés ahhoz, hogy egy embert megismertessünk, bejárassunk.”

„Próbálom magam középre pozicionálni, de az határozott véleményem, hogy Kubatov Gábornak és csapatának semmi keresnivalója nincs Szegeden!”

„Mindenre számítok az elkövetkező hetekben, ami csak elképzelhető, és azért ezt meg tudták már mutatni az elmúlt hónapokban, években is, hogy se Botka László felesége, se Ujhelyi István volt felesége vagy családja nem volt szent. Én ugyanerre számítok. Támadtak engem már a személyemmel, a múltammal, támadtak már büntetőjogi eszközökkel, és ha ezzel nem érnek célt, én azt gondolom, hogy magánéletemben is meg fognak támadni. A hétvégén voltunk olyan társaságban, ahol kaptunk arról információt, hogy fideszesek körében a feleségem múltjáról érdeklődnek. Jelenleg ő zongoratanárként dolgozik. Nyilván rajta keresztül is megpróbálnak majd betámadni. Abból a Kubatov Gáborból mindent kinézek, aki egy elítélt gyilkossal is együtt tudott működni a Fradi környékén.”

Mi is mindenre számítunk az elkövetkező hetekben, hónapokban. További szép mesékre Szabó Bálinttól éppúgy, mint a szegedi fake news gyártól. Amely egyébként azt is „kiderítette”, hogy Szabó Bálint valójában Botka László embere. Kicsit aggódni is kezdtünk a Pécsett már jogerősen elítélt Kapitány Gergőért: mi lesz vele, ha Szegeden is elbukja a sajtópert? Kiderül róla is, hogy valójában a polgármester embere, és így próbálta belülre bomlasztani kicsiben, helyben a NER-t?

Mi minden derült még itt ki októberig?

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szabó Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés