Hirdetés
Szegeden 2019. április 23. 13:18

Egyre több ittas vezetőt fülelnek le a szegedi rendőrök

Több bűneset történt Szegeden tavaly, mint az azt megelőző évben, ám a részletes statisztikából kiderül, a legfontosabb területeken jelentős a javulás. A városi rendőrkapitány mellett a helyi tűzoltók vezetője is beszámolt a tavalyi évről a közgyűlés jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottsága előtt.
Hirdetés

Összesen 3842 bűncselekményt regisztráltak a szegedi rendőrkapitányság munkatársai 2018-ban, ami 258-cal több, mint 2017-ben volt. Jelentősen megnőtt az ittas vezetés miatt indított eljárások száma: közel 400 esetben csíptek fülön ugyanis ittas vezetőket Szegeden a rendőrök, míg ez a szám tavalyelőtt csak 225 volt. Harkai István rendőr alezredes, megbízott kapitányságvezető beszámolójából az is kiderült, a közterületeken egyértelműen visszaszorultak a bűnesetek. A lopások száma 1441-ről 1088-ra mérséklődött, amely az elmúlt kilenc év legjobb eredménye.

A megnövelt közterületi jelenlét eredményeként a garázdaságok száma 179-ről 145-re csökkent. Itt jegyezte meg a kapitányság vezetője, hogy a város 50 milliós támogatásának köszönhetően újabb közterületeket sikerült bekamerázni, ami nagyban hozzájárult a felderítési hatékonyság növeléséhez. Ettől még történtek betörések a városban, igaz ezek száma is csökkent. A rendőrök 198 betöréses lopás és 105 lakásbetörés helyszínén intézkedtek tavaly. A lakásbetöréseket vizsgálva megállapítható, hogy ez az elmúlt klienc év legkevesebb ilyen bűncselekménye. A legnagyobb javulás azonban a rablások esetében volt, hiszen 2018-ban csak hat ilyen eset történt. Igaz, aki áldozata lett ilyen bűnesetnek, annak ez is sok – ismerte el Harkai István, aki hozzátette: nincs kis bűneset és nagy bűneset, mindegyiket meg kell előzni, de ha megtörtént, el kell fogni a tetteseket.

A közterületen elkövetett bűncselekmények esetében 84,1 százalékos felderítési eredményt ért el a rendőrkapitányág, ami több mint a megyei jogú városok átlaga (77,6 százalék). Ebben a kategóriában ez szintén az elmúlt kilenc év legjobb eredménye. A kiemelten kezelt bűncselekmények 59,4 százalékában sikerült az elkövetőt az igazságszolgáltatásnak átadni, ami ugyancsak magasabb a megyei jogú városok átlagánál (51,2 százalék). És végül még egy beszédes adat: Szeged belterületén 292 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt tavaly, ami szintén javulás a 2017-es 301-hez képest.

Galiba Gábor tűzoltó alezredes, a szegedi tűzoltók parancsnoka is értékelte a bizottság előtt a tavalyi évet. Egy kiemelt tűzesetről beszélt részletesen, ugyanis a 2018 áprilisában a Szegedi Madách Imre Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tornatermének oltásánál a gyors és szakszerű beavatkozásnak köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a szomszédos épületekre. Összesen 1431 esetben avatkoztak be a parancsnokság munkatársai, 756 műszaki mentés, 675 pedig tűzoltás volt. Ennél több bejelentés érkezett hozzájuk, mivel több téves, sőt szándékosan téves jelzés is érkezett hozzájuk. Ezek aránya majdnem eléri az összes eset harminc százalékát. Egyre több az extrém időjárási jelenségekkel összefüggő riasztás, főként a viharkárok elhárítása jelenti a legnagyobb gondot a tűzoltóegységeknek.

A szegedi parancsnokság természetesen a város határain kívül is beavatkozik, ha szükséges. Munkájukat önkéntes tűzoltó egyesületek segítik Ásotthalmon, Balástyán, Csengelén, Kisteleken, Mórahalmon, Öttömösön, Ruzsán, Sándorfalván, Üllésen, Pusztamérgesen, és Szegeden is. A rendőrségi és a tűzoltósági beszámolókat egyhangú szavazással fogadta el jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió rövid összefoglalóját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Harkai István jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság rendőrség tűzoltóság Galiba Gábor