Hirdetés
Hirdetés
Színes 2019. április 19. 19:19 Forrás: Szegedi Tükör

A mémekkel jobban betörnek a hírek a közbeszédbe

Az Orbán-kormány által elfoglalt lapoknak egyetlen feladata van: építeni az Orbán-kormány imázsát, és dicsőíteni a megmentő szerepében tetszelgő vezért. Többek között erről beszéltek egyetemisták a Politikán innen és túl című konferencián a Móra-kollégiumban. Ott volt a Szegedi Tükör is.

Hirdetés

Tavaly novemberben Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) néven hozott létre példátlan médiabirodalmat a kormány, amely 476 újságot, tévét és rádiót tömörít. Ebbe beletartoznak a megyei napilapok, köztük a Délmagyarország is. Így már nincs független megyei napilap.

– Ezek feladata az Orbán-kormány narratívájának közvetítése és az Orbán-kormány imázsának építése – mondta Kovács Blanka (ELTE) A magyarországi médiaviszonyok politikai gazdaságtana című előadásában, amely a Politikán innen és túl – a politikatudomány és határterületei címmel megtartott konferencián hangzott el. Az eseményt az SZTE ÁJTK politológia és nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói alkotta Szegedi Politológus Hallgatók Egyesülete és az SZTE Móra Ferenc Szakkollégiuma szervezte. Kovács Blanka szerint depolitizálják az elfoglalt lapokat, csak a kormány üzeneteit közvetítik, és minden más hírt fake newsnak minősítenek. Az ELTE hallgatója vizsgálta a 20–35 év közötti korosztály médiafogyasztási szokásait is. A megkérdezettek egyharmada volt tudatos hírfogyasztó, és az is kiderült, hogy a férfiak sokkal határozottabbak a politikai nézeteiket illetően, mint a nők.

Molnár Ivett (ELTE) Orbán Viktor retorikai ellenségképzéséről tartott előadást a 2010 és 2019 közötti beszédeit – évértékelők, március 15-i és október 23-i szónoklatok – elemezve. Vizsgálta Orbán nyelvi fordulatait, valamint azt, miként jelöli ki a saját táborával ellentétes oldalt, kiket rendel hozzá, milyen jellemvonásokat tulajdonít nekik, illetve azt is elemezte, hogyan definiálja Orbán hozzájuk képest magát és szimpatizánsait. – Az ellenségképet a megmentő kreálja. Így vannak ŐK és MI, amit végeredményben szintén a megmentő kreál. MI, magyarok erősek, bátrak, keresztények vagyunk Orbán beszédeiben, de ŐK nem hagyják, hogy kiteljesedjünk. Kik az ŐK? A szégyentelenek, a jól szabott öltönyökbe bújt bürokraták, a modern kor gyarmatosítói, a Soros-birodalom bérencei. A megmentő korábban pártállástól függetlenül hívta egységbe a nemzetet. Ma már az a narratíva, hogy csak Orbán kormányzása alatt jöhet létre az összefogás – mondta Molnár Ivett.

Szolcsányi Péter (ELTE) Orbán Viktor évértékelőit vizsgálta, de csak az első és második kormánya idejéből. – Orbán 1998 és 2002 között a valóságról és a közösen elért sikerekről beszélt, valamint sok tényt és adatot közölt. 2010 és 2014 között a tények, adatok helyett inkább víziókról és az emberek fölött álló erőről beszél. És jött a Nemzeti Együttműködés Rendszere – mondta az ELTE hallgatója.

Kovács Luca szerint mára a Facebook első számú politikai információforrássá vált. Az ELTE hallgatója az online politikai kommunikációról és a politikai mémek hatásairól tartott előadást. – Egy kutatás szerint a megkérdezettek 52 százaléka rendszeresen, 34 százaléka pedig alkalmanként informálódik a Facebookon a politikáról. A mémek fontos befolyást gyakorolnak a politikai tájékozódásban, és a közbeszédbe jobban betörnek a hírek egy mémmel, amely olyan, mint egy plakát vagy karikatúra, amelyet szívesen megosztanak az emberek – mondta Kovács Luca.

Szabó C. Szilárd

A mémek forrása: Flash&bones, flashandbones.tumblr.com

Nyitóképünkön: Előadók a konferenciáról. Balról jobbra: Kovács Blanka, Árpási Botond, Molnár Ivett, Kovács Luca, Szolcsányi Péter (fotó: Szilágyi György)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tükör mém Orbán-kormány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés