Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2019. április 18. 22:52 Forrás: MTI

William Barr: Sem Donald Trump munkatársai, sem egyetlen amerikai nem játszott össze oroszokkal 2016-ban

Ezt az amerikai igazságügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón mondta, amit a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala előtt tartott csütörtökön. 

Hirdetés

A tárcavezető leszögezte a Mueller-bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral. William Barr megerősítette: az orosz kormány valóban be akart avatkozni az amerikai választási folyamatba. Elmondta: Robert Mueller és munkatársai részletesen kivizsgáltak egy sor kapcsolatfelvételt a Trump-kampány munkatársai és oroszokkal kapcsolatban álló személyek között, de nem találtak bizonyítékot sem összejátszásra, sem az amerikai törvények bárminemű megsértésére.

„Ez a lényeg: csaknem két esztendeig tartó vizsgálat, több ezernyi idézés és tanúk százainak meghallgatása után a különleges vizsgálóbizottság megállapította, hogy az orosz kormány ugyan támogatta a 2016-os elnökválasztási folyamatba történő törvénytelen beavatkozást, csakhogy a Trump-kampány, vagy bárki más nem játszott össze velük ebben”

– fogalmazott a miniszter. 

Barr azt is megerősítette, hogy a vizsgálóbizottság feltárt az orosz beavatkozási kísérletre vonatkozó bizonyítékokat. Mint mondta: a bizottsági jelentés részletezi is, hogy az oroszok milyen erőfeszítéseket tettek a Demokrata Párt és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt számítógépes rendszerének feltörésére és információk, dokumentumok ellopására. A cél ezek nyilvánosságra hozatala és népszerűsítése volt - tette hozzá William Barr, megemlítve a WikiLeaks és a Guccifer nevű kiszivárogtató portálok szerepét is ebben. 

A miniszter kifejtette: a Mueller-bizottság nem talált elégséges bizonyítékot arra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgálatot. A bizottság tíz esetet vizsgált meg, amikor szóba kerülhetett az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérlete.

William Barr közölte, hogy a jelentés szerkesztett változatát küldik át a kongresszusnak és ezt a változatot hozzák nyilvánosságra is, de a szerkesztésben sem a Fehér Ház, sem más nem vett részt. Hangsúlyozta azt is: bár az elnöknek erre kivételes joga lett volna, nem élt vele. Barr hozzátette: erre vonatkozó kérés sem érkezett senkitől, az elnök jogászaitól sem, bár a jelentés egyes szerkesztett részleteit konzultációra megküldték a hírszerzés felelős vezetőinek.

„A legnagyobb mértékű átláthatóságra törekedtem”

– szögezte le Barr, és közölte: a nyilvánosságra hozott, és a kongresszusnak megküldött változat nem teljesen azonos, mert bizonyos információk - hírszerzési érdekeket szem előtt tartva - a minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott változatban nem szerepelnek, de a kongresszus vezetői megkapják ezeket. 

A sajtótájékoztatón a miniszter újságírói kérdésre válaszolva közölte: nem ellenzi, hogy a kongresszus meghallgassa Robert Muellert. A sajtótájékoztató után néhány perccel egyébként a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője, Jerry Nadler idézést küldött Muellernek, május 23-ra kérve megjelenését a meghallgatásra. Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője már csütörtök reggel – William Barr sajtótájékoztatója előtt – Mueller meghallgatását sürgette. 

Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé.

„Nincs összejátszás, nincs szó az igazságszolgáltatás akadályozásáról, a játéknak vége”

– írta az elnök. A Twitter-bejegyzéshez az elemzőket a Trónok harca című filmsorozatra emlékeztető fotót is bemásolt magáról.

A sajtótájékoztató után Nancy Pelosi házelnök úgy foglalt állást, hogy sajtótájékoztatójával Barr igazságügyi miniszter megerősítette a Trump-kormányzat megdöbbentően pártos erőfeszítéseit a Mueller-bizottság jelentésének nyilvánosság előtti kiforgatására. Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője pedig úgy vélekedett, hogy a miniszter sajtóértekezlete nyilvános kampányrendezvény volt.

Közben nemcsak a képviselőház igazságügyi bizottsága, hanem az Adam Schiff demokrata párti politikus vezette hírszerzési bizottság is meghallgatásra hívta be Robert Muellert.

Az elnök jogászai közleményt adtak ki, amelyben leszögezték: a Mueller-vizsgálat teljes győzelem az elnök számára. A közlemény hangsúlyozza, hogy a Mueller-jelentés azt igazolja, amit az elnök és munkatársai a kezdetektől fogva állítottak, hogy tudniillik "nem volt sem összejátszás (az oroszokkal), és senki nem akadályozta az igazságszolgáltatást". A jogászok a jelentést fontos lépésnek tartották, és kiemelték, hogy „soha nem szabad megengedni, hogy ilyen jellegű visszaélés még egyszer előforduljon”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok Oroszország
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés